pixabay.com
Rusija

Evropa i Sjedinjene Američke Države treba da pooštre sankcije Rusiji, izjavio je šef Evropske narodne partije, vodeće frakcije Evropskog parlamenta, Manfred Veber u intervjuu za medijsku grupu „Funke“.

Veber tvrdi da Rusija navodno nastavlja politiku „opasnih provokacija“, a navodno premeštanje trupa prema ukrajinskoj granici predstavlja testiranje Zapada.

Prema rečima lidera Evropske narodne partije, sankcije treba pooštriti u slučaju eskalacije situacije na istoku Ukrajine. Veber je, između ostalog, predložio da se pribegne sveobuhvatnom zamrzavanju računa ruskih biznismena, kao i isključivanje Rusije iz platnog sistema SVIFT.

Ranije su Sjedinjene Američke Države i niz evropskih zemalja izjavljivale o eskalaciji „ruske agresije“ i premeštanju ruskih trupa na Krimu i u blizini istočne granice Ukrajine, i pozvale Moskvu da objasni ova navodna dejstva.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov istakao je da Rusija premešta trupe na svojoj teritoriji i po svom nahođenju i da njena dejstva nisu ugrožavala i ne prete nijednoj zemlji na svetu.

Sa svoje strane, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova rekla da je praćenje kretanja ruskih trupa na teritoriji Rusije besmisleno.

Podsetimo, vrhovni komandant ukrajinske vojske Ruslan Homčak ranije je izneo tvrdnju da Rusija navodno postepeno nagomilava snage na granici sa Ukrajinom, čime ugrožava vojnu bezbednost Ukrajine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here