Trebaju li životinjama advokati?!

0

Ono oko čega je otvorena polemika je upravo referendumsko pitanje: treba li životinjama uvesti advokata?
 

Antoan Gečel, za sada jedini advokat za životinje, tvrdi da samo advokati, koji u sudu ubedljivo zastupaju prava životinja, mogu da dovedu do toga da se postojeći zakon zaista i primenjuje i određuju efikasne kazne koje se i sprovode.
 

SVINJA U ZATVORU: Slučaj za pravnike?

Paradoksalno, u taboru protivnika inicijative upravo su oni koji su najbliži životinjama – Filip Moren, poznati direktor zoološkog vrta u Sevionu i Udruženje švajcarskih seljaka (USP). Uzgajivačima stoke, naime, ionako je već dosta svih vrsta kontrola i standarda kojih moraju da se pridržavaju.
 

– Životinje su u Švajcarskoj najbolje zaštićene u svetu – kaže predsednik USP Žak Buržoa, koji tvrdi da će advokatura za životinje samo doprineti "razvijanju birokratije".
 

Najteži slučajevi

U 2008. godini bilo je 722 krivična procesa zbog maltretiranja životinja. Reč je samo o najtežim slučajevima, ostali se rešavaju pred sudijom za prekršaje, objašnjavaju u Zavodu za federalne statistike. Nema, dakle, govora čak i ako budu uvedeni advokati za životinje, da ćete se naći pred sudom ukoliko u februaru na terasi zaboravite kavez sa kanarincem.

Čak i švajcarsko Udruženje za zaštitu životinja priznaje da su poljoprivrednici u poslednjih deset godina izmenili ponašanje prema životinjama. Da bi dobili finansijske subvencije od države seljaci su morali da se obavežu da će ih redovno izvoditi napolje, da će im davati anesteziju prilikom kastracije ili rezanja rogova. Kontrole su stroge i redovne, a kazne za maltretiranje životinja su visoke.
 

Veterinari razumeju seljake. Veterinarska služba iz kantona Nojšatel navodi da su im prošle godine stizale prijave protiv seljaka koji zlostavljaju krave ostavljajući ih u snegu na hladnoći. Ovi ljubitelji životinja sa asfalta zapravo ne znaju da kravama odgovara suva zima mnogo više nego vlaga u štali i da im boravak na snegu – godi.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here