EPA/Hans Punz

Viktorija, koja je imala najduže i najdrastičnije mere protiv kovida, ublažiće većinu ograničenja od petka 24. juna u 23.59 sati.

Doći će do ublažavanja mera vezanih za obavezno nošenje maski, obaveznu vakcinaciju i pravila izolacije, s tim da se dalje promene očekuju do kraja zime.

– Ovo je razumna primena manjih i progresivnih promena. Biznisi su želeli određeni period pre skidanja ograničenja, a saveti za javno zdravlje su to rado prihvatili – istakao je ministar zdravlja Martin Foli.

Bez vakcinacije

Obavezna vakcinacija takođe, podleže promeni, a kao glavni faktor smatra se visoka stopa imunizacije u Viktoriji.

Obavezne tri doze, koje je odredila vlada u sektorima obrazovanja, distribucije hrane, prerade mesa i morskih plodova i karantinskog smeštaja biće ukinuti.

I prosvetni radnici će moći da se vrate na posao bez treće doze.
Međutim, radnici u sektorima koji kontaktiraju s osetljivim kategorijama ljudi, poput nege starih i invalida, zdravstvene zaštite i hitne službe, moraće da imaju tri doze cepiva.

Zanimljivo je da se ukida i pravilo po kojem se zahtevalo da radnici rade od kuće ukoliko nisu dvostruko vakcinisani. Istina, poslodavci će i dalje moći da određuju svoje uslove na radnom mestu u pogledu statusa vakcinacije.

Epidemiolog sa Univerziteta Dikin, Ketrin Benet, kaže da su visoke stope vakcinacije širom države učinile da su mnogi ranije obavezni zahtevi zastareli.

– U suštini ne postoji pravi argument za obaveznost dalje imunizacije. Ili idete na tri, ako imate argument za postavku visokog rizika ili ukidate obavezne vakcine, s obzirom na visok imunitet stanovništva posle dve doze – objašnjava ona.

Prema njenim rečima, poslodavci sada mogu da povuku zahtev za obaveznom vakcinacijom imajući u vidu da je većina radnika zaštićena od ozbiljne bolesti.

Inače, oko 68% stanovnika Viktorije od 16 i više godina primilo je tri doze vakcine, dok je 94,6% starijih od 12 godina primilo dve doze.

Šef asocijacije najvećih poslodavaca u Viktoriji (Ai Grup) Tim Pajper je rekao da će ukidanje obavezne vakcinacije imati veliki, pozitivan uticaj na probleme u lancu snabdevanja koji utiču na preduzeća.

– Proizvođači, usluge i gostoprimstvo ističu da do 30% njihovih radnika ne može da dođe na posao određenog dana. Cenim da će se to sada prepoloviti – rekao je Pajper.

On smatra da je to dobra vest za potrošače, jer će značiti manje praznih polica, i da bi asortiman, koji je postojao ranije, mogao da ponovo popuni.

Olakšana izolacija

Stanovnici Viktorije koji su pozitivni na koronu nisu više u obavezi da budu strogo zatvoreni u svojim domovima.

Prema najavljenim promenama, osoba koja je pozitivna može da napusti kuću kako bi odvezla člana domaćinstva direktno do ili iz škole/posla, a da ne napušta vozilo.

Profesor Benet kaže da je promena razumna, iako je prenos i dalje moguć s novim podešavanjima.

– Mislim da je ova odluka pragmatična, bez stvarnog menjanja rizika, jer su članovi domaćinstva, preko te osobe, već izloženi virusu.

Pozitivni slučajevi takođe mogu da napuste kuću da traže hitnu medicinsku pomoć, da se testiraju na kovid ili da odu u hitnu pomoć u slučajevima povrede.

Sedmodnevna izolacija će i dalje biti na snazi van ovih uslova.

Moguće posete

Biće ukinuta zabrane poseta ustanovama za negu, uključujući smeštaj starih i lica s invaliditetom.

Posetioci će moći da vide zbrinute u ovim ustanovama, pod uslovom da su negativni na brzi antigen test na dan posete. Ako test nije dostupan, osoba može da bude prisutna samo iz posebnih razloga.

Ove ustanove su u mogućnosti da uvedu sopstvena pravila za posetioce, kako bi odgovorili na lokalne epidemije ili specifične rizike.

Inače, sedmodnevni prosek kovid slučajeva u Viktoriji beleži konstantan pad tokom juna, dostigavši najnižu tačku od marta.

Država je u subotu 18. juna, zabeležila 6.601 novi slučaj i 29 preminulih, čime je ukupan broj aktivnih slučajeva dostigao 41.216.

Ministar Foli je rekao da, iako pandemija nije završena, ublažavanje ograničenja predstavlja veliki korak ka životu sa koronom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here