EPA/Sergey Dolzhenko

Nakon što su prošle nedelje zabeležena dva kritična slučaja posle vakcinisanja vakcinom AstraZeneke, kada je jedna medicinska sestra (49) preminula, a druga (35) dobila plućnu emboliju, pojavio se još jedan ozbiljan slučaj u toj zemlji vezan za oksfordsku vakcinu.

Novi slučaj zabeležen je u Štajerskoj, ali pedesetjednogodišnja žena nije vakcinisana dozom iz kontigenta koje su primile medicinske sestre u Cvetlu u Donjoj Austriji.

Žena je provela je u bolnici više od dve nedelje i trebalo je danas da bude puštena. Ona je vakcinisana 12. februara u Gracu, nakon čega su se pojavili problemi sa zgrušavanjem krvi i plućna embolija. Nije vakcinisana serijom ABV 5300 koja je povučena, već dozom iz druge serije.

Što se tiče medicinskih sestara iz Cvetla, Federalna kancelarija za javno zdravlje (BASG) je saopštila u nedelju da se vodi istraga, ali da nema dokaza o povezanosti ta dva slučaja sa vakcinom AstraZeneke.

Kako navode, medicinska sestra (49) je preminula jer je došlo do jakog koagulacionog poremećaja, dok je druga žena (35) dobila plućnu emboliju i oporavlja se u bolnici.

Više od 200.000 Austrijanaca je do sada primilo vakcinu AstraZeneke, a Austrija je u nedelju privremeno obustavila davanje te vakcine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here