Trgovaće u nacionalnim valutama

0

 

Tajip Erdogan

Rusija i Turska dogovaraju se oko stvaranja zone slobodne trgovine i to u nacionalnim valutama, bez pregovaranja u dolarima, navode ekonomski portali. Aleksej Uljukajev, ruski ministar ekonomskog razvoja, objašnjava da Moskva i Ankara moraju da povećaju obim trgovine u nacionalnim valutama.

Razmena skoro 33 milijarde

Sa populacijom od oko 76 miliona i ekonomijom vrednom oko 1,1 bilion dolara, sa relativno snažnom industrijom, znatnim turističkim potencijalima i energetskim kapacitetima, Turska može da postane još važniji partner Rusiji i Carinskom savezu. Ukupna razmena Rusije i Turske prošle godine iznosila je 32,7 milijardi dolara. Rusija je postala drugi trgovinski partner Ankare, odmah posle EU, dok je Turska osmi trgovinski partner Moskve.

– Zašto bi Rusija u odnosima sa Turskom, Kinom ili Indijom trebalo da pregovara u dolarima? To se odnosi na energetiku, naftu, gas i sve ostalo – naglašava Uljukajev. On je sa turskim kolegom Nihatom Zejbekčijem razgovarao o mogućem uspostavljanju zone slobodne trgovine između Carinskog saveza na čelu sa Rusijom i Turskom.
Ankara pokazuje znake velikog zamora zbog višedecenijskog čekanja na prijem, pred vratima Evropske unije.
"Fajnenšel tajms" je svojevremeno pisao da su turski poslovni ljudi i vladini zvaničnici počeli da veruju da prečica do rasta izvoza vodi mimo zapadnih tržišta. Zato se Ankara okreće Rusiji.
 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here