facebook/wefc
Deo ekipe i stručnog štaba Orlova

Kada je 1992. grupa fudbalskih entuzijasta i srpskih patriota iz Kanbere rešila da formira Bele orlove, najveća želja bila im je da naša zajednica u glavnom gradu Australije konačno dobije stabilan i jak fudbalski klub, kojem se neće dogoditi sudbina mnogobrojnih prethodnika.

U decenijama pre toga, jedan za drugim rađali su se i nestajali – Morava, Sent Džordž Srbija, Moson Srbija, Šumadija, Farer Srbija i Kanbera Junajted.

Nijedan nije uspeo da priđe ni blizu tako velikom jubileju, niti mnogobrojnim uspesima, kao što su to učinili Orlovi, koji su proteklog vikenda obeležili 30 godina postojanja.

Na svečanosti u sali crkvene opštine Sveti Sava u Fareru okupilo se 250 zvanica, što je i kapacitet ovog doma srpske zajednice u Kanberi.

Za proslavu se tražila ulaznica više i, kako kažu iz kluba, kada bi sala mogla da primi dvostruko veći broj gostiju – opet bi bila puna!

– Bilo je mnogo lepo druženje. Evocirali smo sećanja na proteklih 30 godina, podelili nagrade i priznanja, razgovarali o sadašnjoj situaciji i planovima za budućnost, a održana je i aukcija, kao i velika lutrija sa vrednim nagradama. Sve je bilo začinjeno dobrom muzikom, pesmom, nastupom folklornog ansambla i naravno bogatom trpezom – kaže kapiten i legenda kluba Dejan Santrač.

Obeležavanju jubileja prisustvovalo je i nekoliko osnivača Orlova, među kojima Slavko Milutinović, Rajko Šikman, Lui Tanasković…

Takođe, okupio se značajan broj sadašnjih i bivših igrača, sponzori i prijatelji kluba, kao i neki od vernih navijača koji već godinama prate ekipu i kroz uspehe i kroz kišne dane.

Na mladima svet ostaje

Specijalni gost bio je poznati ragbista Kanbera Rejdersa i reprezentacije Australije Nikola Nik Čotrić, inače veliki navijač Orlova i prijatelj čelnika kluba.

Proslavu je uveličao poznati ragbista Kanbera Rejdersa i reprezentacije Australije Nik Čotrić (u sredini)

Predsednik Orlova Dejan Jovanović uručio je uramljene dresove sponzorima i zaslužnim članovima kluba, a na aukciji su najveću pažnju gostiju privukli dres Juventusa sa potpisom fudbalskog reprezentativca Srbije Dušana Vlahovića i košarkaška lopta s autogramom najboljeg igrača NBA lige, Nikole Jokića.

Na aukciji su bili i uramljeni dres Dušana Vlahovića i lopta sa potpisom Nikole Jokića

Za zabavu je bio zadužen orkestar “Šampioni”, koji je raznovrsnim repertoarom zadovoljio sve ukuse i još više podigao ionako veselu atmosferu.

Burnim aplauzom pozdravljen je nastup devojaka iz folklornog ansambla crkve Sveti Sava, a igralo se i veliko narodno kolo, u koje se uhvatio veliki broj gostiju.

Na kraju, svi su poželeli da se što češće i što duže okupljaju na proslavama rođendana i fudbalskih uspeha Belih orlova.

Dodaćemo i da bi bilo jako lepo kada bi što veći broj simpatizera kluba i članova zajednice bodrio ekipu na utakmicama i podrškom pomogao jedinom srpskom klubu u Kanberi da se što pre vrati u Premijer ligu ACT, gde je Orlovima i mesto.

Članice ansambla Crkve Sveti Sava
Gosti u kolu
Slavljenička torta

 

Šampionski kod

Beli orlovi su jedan od najuspešnijih klubova u Kanberi po broju osvojenih trofeja.

Za 30 godina podigli su čak 17 pehara – bili su premijeri Prve divizije ACT osam puta (1994, 2000, 2004, 2009, 2010, 2011, 2012. i 2013.), sedam puta šampioni Prve divizije ACT (2003, 2004, 2007, 2008, 2009, 2011, 2012.), premijeri Druge Premijer lige ACT 2019. i premijeri Druge lige ACT 1993.

Legenda kluba Erik Bonet (levo) i sadašnji prvotimac Martin Deng

Povratak u elitu

Ambicija Belih orlova je da se što pre vrate u Premijer ligu ACT, iz koje su ispali posle jedne od mnogobrojnih reorganizacija takmičenja 2006.

Od tada se takmiče u drugom rangu na teritoriji Kanbere, a pravo na ulazak u elitu uskraćeno im je u šampionskoj 2019. kada je administrativnom odlukom Fudbalske federacije ACT privremeno ukinuta promocija u viši rang.

Šanse da to učine ove sezone su minimalne, s obzirom na to da trenutno zauzimaju četvrto mesto u Kepital ligi i zaostaju 11 bodova za vodećim Tagranong Junajtedom.

Čelnici i sponzori Orlova
Mladi fudbaleri Orlova

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here