J. Gajeskov
Cab 3 Na praznik Oci vernici ispunili kabramatski hram

U nedelju 5. januara pred Badnji dan, Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici svečano su obeležili tri značajna praznika – Svetog Nauma Ohridskog, Tucindan i Očeve.

I ovom prilikom sve srpske svetinje širom Australije bile su pune vernika, među kojima je bio veliki broj dece i mladih, što je za pohvalu.

Svečano je bilo i u Sabornom hramu Svetog velikomučenia Georgija u sidnejskom kvartu Kabramata, gde je svetu liturgiju i Akatist srpskom narodu u Crnoj Gori služio prota Nikola Bilić, sasluživao prota u penziji Vladislav Đorđević, Apostole čitao Darko Kalanj, a odgovarali pojci u pevnici na čelu sa starešinom hrama protom Đurom Đurđevićem.

Kabramatski sveštenoslužitelji prote Đuro, Vladislav i Nikola

U svojoj pastirskoj besedi otac Nikola je besedio o Prepodobnom Naumu Ohridskom, podsetio vernike na narodne običaje na Tucindan kad se priprema pečenica, odnosno pečenje za Božić, kao i o značaju praznika Oci, u narodu poznat i kao Očevi ili Očići, kad deca na prepad vezuju svoje očeve za noge na isti način kao što su njih vezivali na Detinjce ili majke na Materice.

Već smo ranije naglasili da su Oci, Materice i Detinjci porodični praznici koji doprinose jačanju porodice, slozi u njoj, razumevanju, poštovanju između dece i roditelja, starijih i mlađih, što sve zajedno čini porodicu jakom i zdravom, a porodica je temelj društva, države i Crkve.

“ŽŽeleći da nastupajuće Božićne i ostale praznike proslavite u miru, dobrom zdravlju, bratskoj i sestrinskoj ljubavi, slozi i zajedničarstvu sa Vašim najmilijima koje imate u domu i rodu vašem, sveštenici, Crkveni odbor, Kolo srpskih sestara i Srpska nedeljna škola, Vas sve, uz zahvalnost za vaše crkvenoljublje, pozdravljaju sa našim drevnim pozdravom: Mir Božji – Hristos se rodi!” – kaže se u predbožićnoj poruci ove naše srpske svetinje na tlu Australije.

101. rođendan Save Kovačevića

Da je praznik Oci u Kabramati zablistao prošle nedelje u punom sjaju govori i podatak, da je toga dana jedan od osnivača i prvih graditelja ovdašnje svetinje, starina Savo Kovačević proslavio 101. rođendan uz pregršt čestitki svih prisutnih.

Kao što smo u više navrata pisali, iako je prevalio „stotku”, čika Savo redovno dolazi na nedeljna bogosluženja i praznike i to pešice. Pa, na mnogaja ljeta čika Savo!

Zakoračio u 102. godinu: Čika Savo još svuda stiže pešice

Termini liturgija 

Iz kabramatske crkve i obaveštenje da će sečenje slavskih kolača slavarima na treći dan Božića, odnosno na praznik Svetog arhiđakona Stefana, početi u 7.30 sati ujutru, a Sveta liturgija u 9.30.

U četvrtak 14. januara, na Svetog Vasilija i Srpsku novu godinu Sveta liturgija počinje u 10 sati.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here