Tri zetska bana gostila naciste

0

Podgoričke "Vijesti" pišu da su Cetinje u periodu 1934-1938. kao turisti posetila trojica saradnika Adolfa Hitlera: Ernst Rem, Herman Gering i ministar Valter Funk. Naime, za nacističku elitu Dubrovnik je bio omiljena turistička destinacija. Pošto bi došli u Dubrovnik, mnogi bi poželeli da obiđu i okolinu.
Zahvaljujući šturim beleškama, znamo da je jedan od prvih Hitlerovih saradnika koji je uživao u lepotama ovih krajeva bio Ernst Rem. On je aprila 1934. došao u Dubrovnik, a posle nekoliko dana odlučio je da obiđe Boku i Cetinje. Na Cetinju ga je ugostio tadašnji ban Zetske Banovine dr Aleksa Stanišić. Prema sačuvanim zapisima, Rem je odmah posle ručka krenuo ka Budvi, ushićen onim što je video na putu do Cetinja.

Herman Gering

Zanimljivo je da se kroz nekoliko meseci (jun 1935.) na Cetinju obreo i Herman Gering. On se takođe odmarao u Dubrovniku, a 2. juna je sa svojom pratnjom stigao na Cetinje. Izričito je tražio da se njegova poseta obavi u tajnosti. Zato je visokog gosta u svojim službenim prostorijama ugostio ban Zetske Banovine, Mujo Sočica. Na ručku su posluženi njeguška pršut i sir, crmničko vino i nikšićko pivo. Gering, navodno, nije krio oduševljenje lepotama Boke i Cetinja, ali je naročito pohvalio "nikšićko pivo".
Jedan od "(ne)željenih" gostiju tog vremena, kako navodi Petar Ivanišević, ban Zetske Banovine u svojim memoarima, bio je i ministar ekonomije nacističke Nemačke Valter Funk. Boravio je u vili svog prijatelja Milorada Dimitrijevića u Trstenom kod Dubrovnika u septembru 1938. Tamo ga je, posetio ban Zetske Banovine. Posle nekoliko dana Funk je došao u posetu Cetinju. Ban ga je ugostio kako priliči i priredio mu ručak. Zanimljivo je da su tri visoka ministra nacističke Nemačke (Rema, Geringa i Funka) ugostila trojica banova na Cetinju – Aleksa Stanišić, Mujo Sočica i Petar Ivanišević.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here