pixabay.com

Trideset godina je prošlo od svirepih zločina nad sarajevskim Srbima koje su pripadnici takozvane Armije BiH ubijali, a zatim bacali u jamu na Kazanima na obroncima Trebevića iznad Sarajeva, podseća Srna.

Zvanično je iz nepristupačne jame izvučeno 29 leševa, a sumnja se da je broj žrtava veći jer su ubijeni civili posipani krečom i postoji nekoliko slojeva koji nikada nisu iskopani.

Sumnja se da je u jame na Trebeviću od 1992. do 1995. godine bačeno više od stotinu tela ubijenih Srba iz Sarajeva.

Srbe su ubijali pripadnici 10. brdske brigade takozvane Armije BiH, kojom je komandovao predratni sarajevski kriminalac Mušan Topalović zvani Caco.

Pripadnici takozvane Armije BiH su od 1991. do 1993. godine, prilikom racija, hvatali Srbe na sarajevskim ulicama i u stanovima i odvodili ih na kopanje rovova na Trebević, gde se nalazi jama Kazani.

Za zločine na Kazanima na kazne od 10 meseci do šest godina zatvora do sada je osuđeno 14 vojnika takozvane Armije BiH i to za ubistva ili pomaganje u ubistvima, ali ne i za ratne zločine, podseća agencija.

Pored jame na Kazanima, Gradsko veće Sarajeva 15. novembra 2021. godine otkrilo je spomen-obeležje posvećeno ubijenim sarajevskim Srbima tokom 1992. i 1993. godine, kojem nije prisustvovao niko od porodica žrtava.

Tekst ispisan na spomeniku na Kazanima izazvao je brojne rasprave, jer se na ploči ne navode počinioci zločina, niti nacionalnost žrtava, već samo njihova imena.

Na spomeniku su na latinici uklesana imena Marka i Nevenke Bošković, Dragomira Ćeranića, Mileve Drašković, Ranka Frankić-Brkljača, Duška Јovanovića, Marine i Radoslava Komljenac, Ane i Vasilja Lavriv, Novke Lemez, Ergina Nikolića, Branislava Radosavljevića, Predraga Šalipura, Aga Štete, Zorana Vučurevića i Stojana Žuže.

U noći između 28. i 29. septembra ove godine oskrnavljen je spomenik ubijenim građanima Sarajeva na Kazanima.

Na spomeniku je crvenim sprejom ispisano “Živi Caco u nama”.

Prema podacima Saveza logoraša Republike Srpske, u Sarajevu je tokom rata bilo 126 logora za Srbe, a prema popisu iz 1991. godine, u tom gradu pre rata živelo više od 156.000 Srba, a sada ih nema ni 6.000.

1 COMMENT

  1. Uzas i zlocin na Kazanima je reciprocan uzasu i zlocinima na Grbavici. Secam se da je srpsko tadasnje rukovodstvo- resilo da se i mrtvi Srbi otkopavaju i prenesu u delove sadasnjeg Istocnog Sarajeva.
    Sve sto je odvratni Alija sa SDA strankom radio je bilo shodno nacionalistickom dogovoru kao i reciprocno srpskim zlocinima. Treba biti ponosan sto si Srbin. Jer Srbin – pravi Srbin – znaci posteni i humani domacin.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here