Tanjug
Ministar Milićević sa načelnikom Opštine Biskupija Milanom Đurđevićem i vladikom dalmatinskim Nikodimom

Ministar bez portfelja zadužen za dijasporu Đorđe Milićević je uručio 300 ćiriličnih bukvara namenjenih mališanima koji u Dalmaciji pohađaju nastavu u dopunskim srpskim školama i pravoslavnu veronauku u manastiru Krupa kod Knina.

Tako i ispunio obećanje dato na Vidovdanskom saboru dijaspore da će rešiti sve birokratske prepreke koje je Hrvatska postavila za unošenje srpskih udžbenika i omogućiti srpskoj deci u Dalmaciji i Lici da uče na svom jeziku i ćiriličnom pismu.

Milićević je zahvalio preosvećenom vladiki dalmatinskom Nikodimu na gostoprimstvu u manastiru Krupa i omogućio da bukvari budu predati načelniku Opštine Biskupija Milanu Đurđeviću i drugim predstavnicima Srba u dalmatinskim opštinama, od Knina do Obrovca. Ove knjige oni će distribuirati svim mališanima kojima su potrebne.

– Velika mi je čast što sam na Veliku Gospojinu, zahvaljujući vladici Nikodimu prisustvovao liturgiji u našem prelepom manastiru Krupa, sagrađenom u vreme kralja Milutina, 1317. i oduvek je delio sudbinu sa srpskim narodom u ovim krajevima – kazao je Milićević.

Istakao je da zna i da svi oni koji nisu ovde, a poslednjih 30-ak godina žive rasuti od Batajnice i Apatina, do Ciriha i Čikaga, u srcu nose Krupu, svoju Liku i Dalmaciju i, kako je rekao, nikad im to niko neće moći oduzeti, ni njihovim potomcima…

– A mi, kao oni koji su u Vladi Srbije zaduženi za naš narod u regionu i dijaspori, kao i cela Vlada, a posebno predsednik Aleksandar Vučić, činimo i učinićemo sve da vam pomognemo i pokažemo da niste sami i da vaša ljubav prema svom narodu i matici nije jednosmerna ni uzaludna.

Ministar je podsetio da su u ovom manastiru boravili velikani srpske književnosti, Gerasim Zelić, Dositej Obradović, Simo Matavulj i drugi, koji su ovde donosili brojne knjige i obogatili manastirsku riznicu.

– Matavulj je zapisao kako je u Krupi naučio skrivene lepote srpskog jezika. Zato moramo da pomognemo deci u Dalmaciji, Lici i širom Hrvatske da ne zaborave lepote srpskog jezika i da uvek budu svesni svoje kulture, tradicije i identiteta – kazao je Milićević istakavši da su knjige donete upravo s tim ciljem.

Pružena ruka prijateljstva

Đorđe Milićević je naglasio da Srbi žele da grade mostove prijateljstva i razumevanja među svim zajednicama u Dalmaciji i širom Hrvatske.

– Naša vera nas uči toleranciji, ljubavi prema bližnjima i miru, i to su vrednosti koje želimo negovati. Naša ruka je pružena, očekujemo to i od svih drugih – rekao je ministar.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here