Youtube/espreso.rs
Goran Trivan

Kvalitet vazduha ozbiljno je narušen i danas predstavlja prvorazredno pitanje u zaštiti životne sredine, rekao je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan na konferenciji “Životna sredina ka Evropi” – EnE19, koja je posvećena zagađenju vazduha povodom Svetskog dana zaštite životne sredine.

On je rekao da u aktivnostima na poboljšanju vazduha moramo delovati lokalno, a istovremeno razmišljati globalno, menjajući fokus delovanja ka glavnim faktorima koji neposredno utiču na zagađenje vazduha, kao što su termoenergetski kapaciteti koji se koriste za grejanje, individualna ložišta i saobraćaj.

– Privreda je ključni faktor promena u društvu, i ako želimo da menjamo uslove u kojima živimo na bolje, moramo menjati tehnologije, i primenjivati one koje doprinose smanjenju zagađenja životne sredine – istakao je ministar.

Upozoravajući podaci Svetske zdravstvene organizacije nas podstiču da u Srbiji, čija je energetska bezbednost u direktnoj korelaciji sa korišćenjem uglja, iznađemo rešenja i postignemo društveni konsenzus kako bi ostvarili zajedničke ciljeve na poboljšanju kvaliteta vazduha, poručio je ministar.

On je najavio da će i u svojstvu kopredsedavajućeg Petog zasedanja Skupštine Ujedinjenih nacija za životnu sredinu – UNEA 5, iskoristiti ovaj međunarodni format za pokretanje saradnje i realizaciju zajedničkih akcija zemalja u regionu na poboljšanju kvaliteta vazduha.

U borbi za bolji kvalitet vazduha, akcije pošumljavanja su najbolji način za promene životne sredine na bolje, napomenuo je ministar. Učesnici Konferencije su ukazali na različite aspekte problema zagađenja vazduha i na moguća rešenja.

Podaci Svetske zdravstvene organizacije govore da je u svetu više od 90 odsto populacije izloženo zagađenom vazduhu, a svake godine od zagađenog vazduha pre vremena umre oko 7 miliona ljudi. Kvalitet vazduha je najveći ekološki rizik za zdravlje u Evropi, gde on prouzrokuje više od 1000 slučajeva prevremenih smrti dnevno, što je više od deset puta od broja stradalih u saobraćajnim nesrećama.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije za 2016. godinu, broj prevremeno umrlih u Srbiji je 6.592.

Konferencija “Životna sredina ka Evropi” – EnE19, petnaesta po redu, koju su organizovali Ambasadori održivog razvoja i životne sredine i Privredna komora Srbije, održana je povodom Svetskog dana zaštite životne sredine, ali istovremeno predstavlja zvaničan UN događaj, kojim se u Srbiji obeležava Evropska nedelja održivog razvoja.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here