EPA
Džozef Bajden

Trka za izbor novog generalnog sekretara NATO-a se zahuktava jer bi mandat Jensa Stoltenberga trebalo da se završi ovog septembra.

Mišljenje američkog predsednika Džoa Bajdena ima ogromnu težinu jer SAD troše više od bilo koje druge članice NATO-a na odbranu.

Američki predsednik Džo Bajden pozvao je odlazećeg generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga u Belu kuću na razgovore u ponedeljak, navela je novinska agencija AP u svom izveštaju.

Stoltenberg, koji je na čelu NATO-a od 2014. i kome je mandat tri puta produžen, rekao je ranije ove godine da će se povući kada mu mandat istekne krajem septembra, navodi se u saopštenju.

– Borba oko preuzimanja njegovog mesta se pojačava jer će se lideri 31-članog vojnog saveza sastati sledećeg meseca na svom godišnjem samitu u Viljnusu, u Litvaniji – navodi se.

Prošle nedelje, britanski premijer Riši Sunak je direktno Bajdenu predložio britanskog ministra odbrane Bena Volasa, dok se američki predsednik Džo Bajden sastao i sa danskom premijerkom Mete Frederiksen, još jednom potencijalnom kandidatkinjom.

Ranije je Bajden nazvao Volasa “veoma kvalifikovanim”, ali je dodao i da je razgovor među liderima NATO o pronalaženju “konsenzusa” izbora koji bi zamenio Stoltenberga u toku.

Pominje se da Bajdenovo mišljenje ima ogromnu težinu jer SAD troše više od bilo koje druge članice u alijansi na odbranu.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here