Tanjug
Foto: Ilustracija

Kako se stišava epidemija koronavirusa, javlja se novo pitanje – kakvo nas leto očekuje, kakvo će biti vreme i da li možemo na letovanje.

Prognoza za predstojeće leto podjednako je važna i onima koji odmor provode kod kuće, ali i onima koji rade, posebno poljoprivrednicima.

Meteorolozi su ove nedelje objavili godišnju letnju prognozu za Evropu iako još ne znamo kako će izgledati život nakon pandemije i ograničenja zbog kovida 19.

Kako je objavio sajt “Accuwaether”, leto zvanično počinje 20. juna, a nekima će sezona doneti intenzivnu vrućinu, dok će drugi morati da se izbore sa rizikom od jakih oluja, ali i požara.

Topao i suv vazduh biće u većini južne Evrope narednih meseci, što može stvarati probleme poljoprivrednicima. To bi moglo da znači i temperature između 30 i 40 stepeni Celzujusovih.

Kako su Španiju i Portugal u prethodnom periodu zadesile velike količine padavina, leto će, prema prognozama, ipak biti suvo i veoma toplo.

“Accuweather” podseća da će to biti treće izrazito suvo i toplo leto za delove zapadne Evrope.

Ipak, prognoziraju se i povremene olujne nepogode, koje će doneti vlagu zemljištu. Ipak, velike količine padavina donose rizik od poplava.

U predeo sa visokim temperaturama i toplim i suvim vazduhom spada i Srbija.

– Prema sadašnjim prognozama, trebalo bi da ovo leto bude toplije od prethodnog, ali i od onog 2018. godine. Temperature su tada, kao i prošlog leta, bile iznad proseka, što se očekuje i ovog leta. Za sada nema detaljnih prognoza, ali sudeći prema prvim najavama, pred nama je još jedno leto sa tropskim temperaturama – rekao je za “Blic” klimatolog Vladimir Đurđević.

U julu se očekuje vrhunac kada su u pitnju letnje temperature, a biće nekoliko toplotnih talasa.

Srednja minimalna temperatura vazduha u julu imaće vrednosti iznad višegodišnjeg proseka, pri čemu će njena vrednost u proseku biti viša za oko 1,6 stepeni.

Prema najavama RHMZ-a, srednja maksimalna temperatura u julu biće iznad proseka, s vrednostima za oko 2,3 stepena u odnosu na višegodišnji prosek.

U Beogradu i široj okolini predviđa se vrednost julske srednje minimalne temperature vazduha od 20 stepeni Celzijusovih. Srednja maksimalna temperatura vazduha u julu biće iznad višegodišnjeg proseka, sa vrednostima u proseku višim za oko 3.4 stepena u odnosu na višegodišnji prosek, objavio je RHMZ.

U Beogradu i široj okolini srednja maksimalna temperatura vazduha tokom jula biće oko 32. stepena. Mesečna suma padavina tokom jula biće ispod višegodišnjeg proseka sa vrednostima u proseku za oko 22 mm nižim u odnosu na višegodišnji prosek. U Beogradu i široj okolini julska suma padavina iznosiće oko 18 mm.

Iznad proseka biće i temperature u avgustu. U odnosu na višegodišnji prosek, temperatura će biti viša za 2,5 stepena.

Prema prognozi RHMZ-a, u septembru nas očekuju prosečne temperature.

Takođe, čekaju nas i tople noći. Predviđa se da se temperatura neče spuštati ispod 24 stepena Celziujusova, posebno tokom juna i jula.

Da su ova predviđanja moguća, govori i podatak da su i tokom zime oboreni rekordi u visini temperature.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here