B. Miličić
Ulazak u pravoslavnu 2024: Trubači su najavili Novu

Pravoslavnu novu godinu naši ljudi u Minhenu su veselo dočekali i proslavili u kafićima, restoranima i klubovima. Najveselije je bilo u dvorani gimnazije “Verner fon Simens” u Novom Perlahu gde su u ponoć među nekoliko stotina raspevanih i razigranih gostiju ušli svirajući članovi orkestra “Dragačevske trube” i napravili pravi muzički urnebes. Pevalo se, igralo i veselilo kao da nije bilo kalendarske Nove 2024. godine i njenog dočeka i proslave. Uz muzičare i pevače trubači iz Dragačeva su na najbolji način najavili ulazak u Pravoslavnu novu godinu. Kada je označen prvi minut Nove godine krenulo je čestitanje uz poljupce i najlepše želje. Orile su se poznate narodne pesme, svirala kola a najviše emocija među posetiocima izazvalo je nekoliko pesama koje su pevali skoro svi u dvorani: Odakle si sele, Morem plovi jedna mala barka, Banja Luko i ta tvoja sela i mnoge druge.

Vođa Dragačevskih truba: Dragan Pavlović

Na dočeku i proslavi Pravoslavne nove godine bilo je dosta roditelja sa decom a dominirali su mlađi gosti koji su se rado hvatali u kolo, tako da je često igrala većna gostiju što je bio pokazatelj dobrog raspoloženja i uspešne organizacije proslave iza čega stoje Igor Divjak i Sreten Gadžić. S obzirom na to da se slavilo u subotu, niko od gostiju nije žurio kući, jer je sledio neradni dan. Zato je veselje trajalo do posle ponoći.

Veselo: Radost na dočeku

“Dragačevske trube” redovno su u Minhenu. Dragan Pavlović vođa orkestra “Dragačevske trube” kaže da im je ovo peto gostovanje u Minhenu na dočeku i proslavi Pravoslavne nove godine.

Kolo u ponoć

– Svaki put bili smo gosti kod minhenskog ugostitelja Igora Divjaka a tako je i ovaj put. Desetočlani orkestar je nastupao u gotovo svim republikama bivše Jugoslavije a u inostranstvu svirali smo u Poljskoj, Rumuniji, Italiji i Austriji. Orkestar ja vodim 10 godina a pre mene vodio ga je moj otac. Sledeće godine napuniće se 30 godina postojanja orkestra “Dragačevske trube”.

Dejan Stanojević, Milan Jovanović i Jovan Gavrilović sa društvom

Koncert u Sloveniji

Zdravko Pavlović sa prijateljicom

Redovno učestvujemo na Dragačevskom saboru trubača i 2022. godine osvojili smo Zlatnu trubu a 2023. godine bili smo treći orkestar a naš član proglašen je najboljim tenoristom Sabora – kaže Dragan Pavlović uz napomenu da po povratku iz Minhena imaju ugovoren koncert u Sloveniji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here