EPA-EFE
Donald Tramp

Kanadski premijer Džastin Trudo rekao je danas da bi, ukoliko republikanski favorit Donald Tramp pobedi na predsedničkim izborima u SAD 2024, to bi moglo da naškodi u borbi protiv klimatskih promena u svetu.

On je tako reagovao na to što je Tramp izjavio prošle nedelje da će, ako bude izabran, odustati od obećanja SAD od tri milijarde dolara za svetski fond koji treba da pomogne zemljama u razvoju da smanje emisije, preneo je Rojters.

– Da, postoji zabrinutost naročito u vezi sa životnom sredinom u vreme kada je toliko važno da se ide napred u toj obasti, kao i u izgradnji ekonomije budućnosti – rekao je Trudo.

Kanadski premijer se osvrnuo i na Trampov pristup klimatskim promenama tokom njegovog predsedničkog mandata, označivši ga kao “pretnju ne samo za Kanadu, već i za svet”.

Bajdenov zakon o smanjenju inflacije, koji podrzumeva ogromne investicije za ubrzanje “zelene tranzicije”, podstakao je Kanadu da potroši milijarde dolara kako bi privukla velike proizvođače automobila koji traže lokacije za proizvodnju električnih vozila i komponenti za baterije, navodi Rojters.

Agencija podseća da je Trudo imao komplikovan odnos sa Trampom, koji ga je jednom nazvao “nepoštenim i slabim”, a bio je i jedan od prvih svetskih lidera koji je čestitao Bajdenu pobedu na izborima 2020. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here