pixabay.com
Foto: Ilustracija

Nastavak štrajka radnika u Australiji povećava rizik snabdevanja tržišta gorivom.

Pretnje štrajkom uznemirile su globalna tržišta prirodnog gasa u poslednjem kvartalu.

Radnici u postrojenjima za tečni prirodni gas (LNG) kompanije “Ševron korp” u Australiji najavili su nastavak štrajka, preteći tako da poremete globalno snabdevanje baš kada se severna hemisfera približava zimskoj grejnoj sezoni.

Članovi sindikata u “Ševronovim” fabrikama “Gorgon” i “Vitstoun” glasali su za dalju obustavu rada nakon što su prošlog meseca obustavili štrajk, prenosi “Blumberg” pozivajući se na “Ofšor alajans” koji predstavlja radnike.

Sindikati će u ponedeljak podneti novo sedmodnevno obaveštenje o štrajku zato što kompanija nije finalizirala sporazum o platama i uslovima.

Postrojenja “Gorgon” i “Vitstoun” činila su oko 7 odsto globalne ponude LNG-a prošle godine.

Obnovljeni štrajkovi oživljavaju rizik od prekida isporuke iz Australije – jednog od najvećih svetskih izvoznika goriva – u ključno doba godine, naročito za Evropu koja se još uvek oporavlja od prošlogodišnje energetske krize. Cene gasa su poslednjih meseci porasle zbog zabrinutosti da bi moglo da dođe do prekida snabdevanja iz Australije.

Iako Evropa ne dobija gas direktno iz Australije, njeno tržište je osetljivo na moguće šokove u snabdevanju. Region zavisi od LNG-a koji će zameniti ruski gas i morao bi da se takmiči sa azijskim kupcima za gorivo koje se prevozi tankerima.

Evropske referentne cene su, posle najave nastavka štrajka, porasle za 0,8 odsto na 36,50 evra po megavat-satu na berzi u Amsterdamu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here