Tuga i lepota za Milunku i Nadeždu

0

Izložba je izazvala veliko interesovanje javnosti
 

Ovo je na otvaranju autorske izložbe Ivanke Jevtović pod nazivom "Sećanje – tuga i lepota", u Maloj galeriji Doma Vojske Srbije u Beogradu, posvećenoj srpskim heroinama Milunki Savić i Nadeždi Petrović, rekao ugledni istoričar Dušan Milovanović, čija izložba srpskih srednjovekovnih ornamenata "Osvežavanje memorije" posle Pariza gostuje u Kini.

 

Buđenje emocija

Otvaranju ove jedinstvene izložbe, koju posetioci mogu da pogledaju do 20. septembra 2014, prisustvovao je državni sekretar Zoran Đorđević, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, ličnosti iz javnog života i mnogobrojni poštovaoci umetnosti koji nisu krili emocije i oduševljenje pred uzvišenom lepotom umetničkog stvaralaštva Ivanke Jevtović.

Izložba je organizovana u čast jubileja, 100 godina od početka Prvog svetskog rata. Koristeći tehniku kolaža u panelima, do stilizacije elemenata uniforme i narodne nošnje u modelima visoke mode, kroz ram i srce kao simbole sećanja, akademska slikarka i i dizajnerka Ivanka Jevtović ostvarila je snažnu emociju s porukom da prošlost ne sme da se zaboravi.

Veliki rat je predstavljen kolažima i modelima visoke mode, kolekcijom kojom je Ivanka Jevtović nedavno otvorila Dane Srbije u Parizu.

 

Modeli su inspirisani srpskom uniformom i narodnom nošnjom, stilizovani u ženski model visoke mode, a ukrašeni su ornamentima u obliku srca u dezenu i trodimenzionalnom asocijacijom na ordenje kao ukras. Izloženi su i prazni beli ramovi s vizantijskim srcima od pleksiglasa i rukom oslikanim motivima fresaka koji otvaraju prozore duše u kojima boravi sećanje.

Kreativna, inovativna, ponesena snažnom inspiracijom, Ivanka Jevtović je kroz porodično i kolektivno sećanje satkala svoj zapis koji je krunisala ornamentima fresaka iz manastira raško-moravske škole.
– Ja sam u svom stvaralaštvu oslonjena na srpsku srednjovekovnom tradiciju, pa je bilo neminovno da vizantijska baština bude okosnica u stvaranju ovih modela. Srce mi je puno što su svilena dugmad su izrađena u Velikoj Hoči, a posebno sam ponosna što je ukrasna srca u pleksiglasu izradio moj brat Ivan Jevtović i time smo zajednički ostavili sećanje i na naše pretke koji su učestvovali u Prvom svetskom ratu – kaže Ivanka Jevtović, dobitnica Nagrade ULUPUDS-a za životno delo za celokupno stvaralaštvo i doprinos razvoju umetnosti, koja je još pre četiri godine počela da stvara ovu nesvakidašnju umetničku priču.

Po njenim rečima, ovo je projekat koji će trajati naredne četiri godine, a prati period od 1914. do 1918. godine. Njegov prvi deo je upravo ova izložba koja će vremenom oživeti u interakciji sa publikom, a sve u znak sećanja na stogodišnjicu Velikog rata

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here