commons.wikimedia/Preshevaa
Preševo

Više javno tužilaštvo u Nišu podiglo je optužnicu protiv predsednice opštine Preševo Ardite Sinani zbog sumnje da je izvršila krivično delo zloupotrebe službenog položaja tako što je svojim “nečinjenjem” omogućila dvojici preduzetnika koji ne ispunjavaju konkursne uslove da dobiju subvencije u iznosu od 360.000 dinara.

Osumnjičenoj Sinani se stavlja na teret da je u septembru 2017. godine, “nevršenjem svoje službene dužnosti”, pribavila korist za I.G. iz Preševa i M.Š. iz Oraovice u iznosu od po 180.000 dinara, po osnovu dodele subvencije za razvoj malih privatnih preduzeća, a radi sufinansiranja troškova nabavke opreme, iako nisu ispunjavali uslove predviđene javnim konkursom.

U optužnici se navodi da je ona kao predsednica opštine, koja istovremeno predstavlja Opštinsko veće, bila dužna da se stara o zakonitosti njegovog rada, te obustavi primenu njegove odluke koja nije u skladu sa zakonom.

„Iako je komisija (za dodelu subvencija, prim. aut.) sačinila predlog rang liste i prosledila ga Opštinskom veću bez imena navedenih preduzetnika, jer je konstatovala da su podneli zahteve za dodelu subvencije neblagovremeno, na sednici tog tela 5. septembra 2017. doneta je odluka da im se dodele subvencije. Odluku je osumnjičena overila svojim potpisom, te su na osnovu iste zaključeni ugovori po kojima je izdala nalog za isplatu subvencija“, navodi se u tekstu optužnice, uz ocenu da je Sinani „morala biti svesna svog dela i njegove zabranjenosti”.

Istom optužnicom su za saizvršilaštvo u krivičnom delu zloupotreba službenog položaja osumnjičeni i Ruždi Junuzi i Blerim Mehmeti, predsednik i član Komisije za dodelu subvencija, takođe iz Preševa.

Njima se stavlja na teret da su navodno kandidatima koji su prošli na konkursu, a nisu ispunjavali uslove, „pribavili imovinsku korist u iznosu od 2,2 miliona dinara“.

Optužnica je podignuta 27. decembra 2021. godine, a primljena u niški Viši sud 28. decembra prošle godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here