Tanjug/AP
Turski vojnici

Turska će pokrenuti kopnenu operaciju na severu Sirije kada bude smatrala da je to potrebno, izjavio je danas portparol turskog predsednika Ibrahim Kalin.

– Operacija može da počne svakog trenutka: danas, sutra, za nedelju dana. Sve je spremno za nju. Počeće kada dođe vreme – rekao je Kalin u intervjuu za TV kanal A Haber.

Kako je rekao portparol turskog predsednika, Ankara neće ni od koga tražiti dozvolu za početak operacije i neće nikome izveštavati o njenim rezultatima. Kazao je i da Turska neće nikoga upozoravati na početak operacije.

– To ne dolazi u obzir. Turska nije u obavezi nikoga da obaveštava o pitanjima koja se tiču njene bezbednosti. Druga stvar je da o takvim operacijama može da razgovara sa svojim saveznicima i susedima i to i radi – rekao je Kalin.

On je rekao i da Turska nastavlja da održava komunikaciju sa Sirijom na nivou specijalnih službi i dodao da je to neophodno.

Turska je 20. novembra pokrenula vazdušne napade na položaje pripadnika kurdske milicije IPG i pripadnike Radničke partije Kurdistana (PKK) na severu Sirije, a nakon terorističkog napada 13. novembra u centru Istanbula, u kojem je ubijeno šestoro ljudi.

Osim vazdušne operacije, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je najavio i kopnenu operaciju u doglednom periodu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here