commons.wikimedia/CRNAGORAMNE
Crnogorski vojnici

Crnogorsko Ministarstvo odbrane iskoristiće tursku donaciju od 15 miliona evra za kupovinu 80 teretnih motornih vozila.

To je dogovoreno tokom bilateralne posete ministra odbrane CG Predraga Boškovića Ministarstvu nacionalne odbrane Republike Turske početkom oktobra 2019. godine, kada je zaključen sporazum sa turskim ministrom nacionalne odbrane Hulusijem Akarom o vojno-finansijskoj podršci Vlade Republike Turske Crnoj Gori.

“Sporazum se odnosi na donaciju sredstava i opreme od proizvođača iz odbrambene industrije Turske, vrednosti 100.000.000 turskih lira (15.000.000 evra)”, saopšteno je „Pobjedi“ iz Ministarstva odbrane Crne Gore.

Dodaju da će na osnovu potpisanog sporazuma Ministarstvo odbrane krenuti sa izradom projekta u kojem će biti definisana sredstva za nabavku teretnih motornih vozila.

„Procena je da će novac biti dovoljan da se obezbedi 80 vozila. Projekat će se realizovati fazno u narednih pet godina, a dinamika nabavke logističkih vozila zavisiće od odobrenog godišnjeg fonda sredstava od strane Turske“, kazali su iz Ministarstva odbrane.

Vojska Crne Gore trenutno koristi „uglavnom zastareli“ park terenskih vozila porodica TAM i FAP iz osamdesetih godina prošlog veka.

Podsetimo, Crna Gora uskoro od Turske očekuje i donaciju od 30 automatskih pušaka turske proizvodnje – 15 pušaka MPT-55, kalibra 5,56 milimetara i 15 pušaka MPT-76, kalibra 7,62 milimetra, vrednosti 38.477 evra.

3 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here