EPA/Valda Kalnina
Foto: Ilustracija

Portparol administracije turskog predsednika Fahretin Altun rekao je da Ankara poslednjih godina nije imala ozbiljnu podršku NATO-a.

„NATO treba da prepozna probleme drugih zemalja-članica, koji se tiču pretnje njihovoj nacionalnoj bezbednosti, kao i da ih rešava na taktičkom i operativnom nivou. Poslednjih godina, Turska nije dobila odlučnu podršku kakvu je očekivala od NATO-a. Uprkos tome, Turska je sa svojom vojskom, koja je druga po veličini u Alijansi, učestvovala u raznim misijama NATO-a. Nastavićemo da dajemo svoj doprinos, ali očekujemo podršku u vezi sa našim problemima“, napisao je Altun na svojoj stranici na Tviteru uoči samita NATO-a, koji će se održati 3. i 4. decembra u Londonu.

Ranije je visokorangirani predstavnik američke administracije izjavio da će lideri NATO-a na predstojećem samitu u Londonu ponovo upozoriti predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana da korišćenje ruskog protivraketnog sistema S-400 nije spojivo sa članstvom u Alijansi.

Ranije je saopšteno da Turska počinje da testira rad ruskih protivraketnih sistema S-400 i da će u vezi sa tim biti angažovani lovci F-16 i drugi avioni.

Američki državni sekretar Majk Pompeo je izjavio da početak tih ispitivanja zabrinjava SAD, ali da Vašington nastavlja da razmatra to pitanje sa Ankarom.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here