Tanjug
S-400

Bez saglasnosti Moskve Turska nikome ne može da preproda kupljene od Rusije S-400. Takvo objašnjenje dala je Federalna služba za vojno-tehničku saradnju Rusije posle izjava američkog senatora – republikanca Džona Tjuna da SAD žele da otkupe najnovije raketne komplekse PVO S-400 od Turaka.

Kad je rukovodstvo u Ankari potpisivalo ugovor o kupovini ono je definisalo da će korisnik S-400 biti Turska, dakle ona je kupac i reeksport nije dozvoljen.

Vest da je u američkom senatu raspravljano o kupovini od Turaka ruskih S-400 izazvala je interes ruske javnosti. Jedan broj političara u Moskvi je izjavio da su Amerikanci zainteresovani da dođu do S-400 da bi saznali sve detalje oko ruskih savremenih tehnologija raketnih PVO sistema.

U Vašingtonu smatraju da bi Turska reeksportom S-400 izašla iz komplikovane situacije u kojoj se našla jer sada SAD ne dozvoljavaju da ona učestvuje u pravljenju lovaca petog pokolenja F-35. Takođe joj ne žele prodati sto aviona pete generacije.

Turska kupovina S-400 u Pentagonu je doživljena kao jak udarac. Amerikancima se nikako ne sviđa to što je Rusija počela da prodaje i najmodernije sisteme. U Vašingtonu bi bili najzadovoljniji kad bi se ruski eksport sveo na prodaju kalašnjikova i tenkova a da najmoderniju i najskuplju tehniku gde je i najveća zarada prodaje samo Amerika.

Zbog toga je Vašington bio jako nezadovoljan kada je u julu prošle godine S-400 stigao u Tursku. U Pentagonu su izjavili da se ruski S-400 ne mogu integrisati u PVO odbranu NATO zemalja i da će dovesti u opasnot bezbednost aviona pete generacije F-35. Taj model aviona Ankara je planira da kupi ali je kasnije sve stopirano. Zbog kupovine S-400 u SAD se digla velika buka i raspravljalo se o uvođenju sankcija.

Ispostavilo se S-400 sa svojim radarom može da otkrije i prati mnogo hvaljene američke “nevidljive” avione pete generacije.

Kad bi se Turci saglasili sa reeksportom S-400 Amerikanci bi ih kupili iz budžeta kopnene vojske SAD.

U ruskom Savetu federacije u komitetu za međunarodne poslove veruju da Turska neće preprodati S-400 jer bi tako kod Rusije izgubila status “pouzdanog partnera” .Turci su kupili pet diviziona S-400 za dve i po milijarde dolara a polopvina te sume je ruski kredit.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here