Turska: Ne podržavamo SAD, ne podržavamo sankcije

0

Savezništvo u NATO-u ne znači ništa u slučaju "Iran": SAD i Turska
 

Zapadne zemlje, koje predvodi Amerika, tvrde da Teheran želi da proizvodi atomsku bombu, što Turska, koja je sada i nestalni član Saveta bezbednosti UN, ne prihvata.

 

"Još ima diplomatskih mogućnosti pred nama i te mogućnosti treba efikasno iskoristiti", saopštio je portparol turskog Ministarstva spoljnih poslova Burak Ozugergin, na konferenciji za medije.

 

Prošle sedmice, pomoćnik državnog sekretara Filip Gordon, prvi operativac Stejt departmenta za Evropu, apelovao je na Tursku da podrži nove sankcije protiv Irana, upozoravajući Ankaru da bi mogla da se suoči sa posledicama, ako ne podrži zalaganje međunarodne zajednice.

 

Turska, koja želi ulazak u Evropsku uniju, nije jedina zemlja koja se zalaže za nastavak diplomatskih kontakata s Iranom, koji tvrdi da je njegov nuklearni program miroljubiv.

 

Takav stav imaju i Kina, stalna članica Saveta bezbednosti s pravom veta, i Brazil, koji je nestalni član istog tela UN.

 

Turska smatra da Iran želi da se njegov spor sa Zapadom oko nuklearnog programa reši, navodeći da je imala više kontakata sa Teheranom, o čemu je obaveštavala zapadne saveznike.

 

Portparol Ozugergin je ponovio da se Ankara protivi da bilo koja zemlja u njenom okruženju poseduje nuklearno oružje, dodavši da Iran ima pravo da nuklearnu energiju koristi u miroljubive svrhe, kao i sve druge države.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here