Tanjug
S-400

Nakon pretnji sankcijama, SAD sada ucenjuju Tursku da joj neće biti isporučeni protivvazdušni raketni sistemi „Patriot“, koje je tražila od Amerike, dok ne vrati Rusiji PVO sisteme S-400, ali ruski eksperti su uvereni da takav scenario nije moguć.

Vojni stručnjaci ističu da je kupovina ruskih sistema S-400 „Trijumf“ od strane Ankare „završena stvar“.

– Po mom mišljenju, Turska neće odgovoriti na ovaj zahtev, jer je S-400 već isporučen, turski vojnici su već obučeni i pitanje je dana kada će ti sistemi biti stavljeni na borbenu dužnost. Drugo, ovo je slučaj kada je sve već urađeno i nemoguće je nešto promeniti, a da ne govorim o tome da su pare već date i to velike. Štaviše, sistem međusobnog obračuna nije tako jednostavan. Ogroman novac, više od milion i po i sve to neće moći da se vrati. Ukratko rečeno, ovo je slučaj kada je nemoguće nešto vratiti – kaže vojno-politički komentator Aleksej Podberjozkin.

Tome u prilog ide i nedavna najava turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, koji je rekao da je sistem S-400 već turski i da će biti stavljen u upotrebu već u aprilu. On je naveo da će Turska kupiti i američke sisteme „Patriot“, ukoliko Amerikanci reše da ih isporuče.

S-400 „Trijumf“ efikasniji od „Patriota“

Cela priča o nabavci protivvazdušnih sistema od strane Turske, ponovo je pokrenuta nakon što je portparol Pentagona Džonatan Hofman ponovio stav ministra odbrane SAD Marka Espera da Turska neće dobiti baterije sistema „Patriot“, dok ne vrati S-400 Rusiji.

Podberjozkin ističe da ruski protivvazdušni raketni sistem ima niz prednosti u odnosu na američki. Pre svega, to se odnosi na cenu i kvalitet.

– S-400 je, naravno, mnogo efikasniji od ‘Patriota’ i to po mnogim pokazateljima — i po dometu, i po otkrivanju ciljeva, mobilnosti itd. Dakle, to su sistemi različitog kvaliteta. Prema tome, niko ne želi da promeni nešto i da, pri tom, ide na gore, a pogotovo ako ste kupili ono što je najbolje za vas. Zato mislim da su te izjave Amerikanaca prazne. Oni su i ranije pokušavali da odgovore Tursku, ali nisu uspeli i sada u tome definitivno neće uspeti – ističe ruski ekspert.

Diskusija o mogućoj isporuci američkih sistema „Patriot“ Turskoj ponovo je zaživela nakon eskalacije sukoba u sirijskoj provinciji Idlib, iako je isporuka ruskih S-400, koja je započeta sredinom jula 2019. godine, izazvala krizu u odnosima Turske i SAD.

Vašington je tražio da Ankara odustane od nabavke ruskog sistema u zamenu za nabavku američkog „Patriota“, preteći da će odložiti ili čak suspendovati prodaju najnovijih lovaca F-35 Turskoj, kao i uvođenjem sankcija u skladu sa Zakonom o suprotstavljanju američkim protivnicima putem sankcija (CAATSA), ali je Ankara odbila da pravi ustupke.

Erdogan je rekao da su SAD u međuvremenu smekšale stav kada je reč o S-400 i da Amerika sada samo traži da Turska obeća da neće koristiti te sisteme.

Turska odbila poslušnost Americi

Ruski ekspert Aleksej Podberjozkin iznenađen je zahtevom Vašingtona jer, kako kaže, ne može da poveruje da jedna zemlja postavlja takve uslove suverenoj državi.

  • Turska je velika zemlja, saveznica NATO-a, sa gotovo 100 miliona stanovnika i druga po veličini vojska u NATO-u. Prema tome, sa njom se nije lako nositi i na taj način razgovarati… Jasno je da SAD imaju ogroman uticaj na Tursku, ali bez obzira na to takvi zahtevi su neprihvatljivi – zaključio je ekspert.

Turska je ranije ukazivala na to da su joj u velikom broju potrebni sistemi za protivraketnu odbranu i da je iz čisto tehničkih razloga bila prinuđena da te sisteme kupuje od drugih država, jer nije mogla da ih dobije od (NATO) saveznika. Tražili su da ih kupe od SAD i Francuske, ali su bili odbijeni, pa Turskoj nije dugo trebalo da pronađe alternativu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here