commons.wikimedia
Bosfor

Ruska ambasada u Turskoj nije dobila nikakvo zvanično obaveštenje od turske strane u vezi sa zatvaranjem moreuza za prolazak ruskih ratnih brodova, saopštila je ambasada.

Prethodno je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski objavio na Tviteru o zatvaranju moreuza u Turskoj za ruske ratne brodove. On, međutim, u poruci nije precizirao da li je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan tu odluku doneo ili ne.

Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu rekao je juče, povodom poziva da se zatvore moreuzi za ruske brodove, da će Ankara poštovati sve stavke Konvenciju iz Montrea i neće primenjivati dvostruke aršine.

Ranije je ukrajinski ambasador u Turskoj Vasilij Bondar rekao da Kijev traži od Ankare da zatvori moreuze, a Čavušoglu je rekao da Turska može zatvori Bosfor i Dardanele ali da ruska strana ima pravo da vrati svoje brodove u bazu.

Prema Konvenciji iz Montrea iz 1936. godine, Turska je stekla potpunu kontrolu nad moreuzima Bosfor i Dardaneli. Sporazum garantuje slobodan prolaz civilnih brodova kroz Crno more u mirnom vremenu, a ograničava prolaz ratnih brodova koji ne pripadaju crnomorskim državama.

2 COMMENTS

  1. ne moze po Montrealskoj konvenciji. a kada bi to uradila rusi bi prolaz otvorili cirkonima. samo sto bi nestao istambul..

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here