Tanjug/AP

Turska je ponudila novi nacrt sporazuma koji bi zamrznuo rat između Rusije i Ukrajine duž postojeće linije fronta, a prema izvoru upoznatom sa dokumentom, on se promoviše uz posredovanje turskog predsednika Redžepa Erdogana i inicijativa je turske strane.

Izvor tvrdi da sve tri strane, odnosno Turska, Rusija i Ukrajina, trenutno imaju tekst dokumenta, prenosi ruski nezavisni list “Nova Gazeta”, sa sedištem u Letoniji.

Nacrt je zasnovan na dokumentima sa prvih pregovora u Istanbulu, a u novi tekst su unete neke od formulacija iz maja 2022. godine.

Mirovnu inicijativu može podržati veći broj evropskih političara, kao i zemalja globalnog juga, navodi se u tekstu.

U dokumentu se napominje da je međusobna obaveza Sjedinjenih Američkih Država i Rusije da ne koriste nuklearno oružje ni pod kojim okolnostima, i poziva na obnavljanje Sporazuma o ograničenju strateškog naoružanja (START-3), u odsustvu jednostranog povlačenja iz njega u budućnosti.

Dokument predviđa i zabranu mešanja u unutrašnje stvari druge zemlje na bilo koji način koji bi mogao da destabilizuje njenu vlast, kao i zamrzavanje rata duž postojeće linije fronta. Takođe su navedene obaveze da se održe referendumi 2040: nacionalni referendum o spoljnoj politici zemlje, kao i referendumi pod međunarodnom kontrolom na svim ukrajinskim teritorijama koje je Rusija pripojila u vreme zamrzavanja rata.

Nacrt sporazuma podrazumeva i garancije vanblokovskog statusa Ukrajine do 2040, i razmenu zatvorenika po formuli „svi za sve“, a od Rusije se traži da se ne protivi pridruživanju Ukrajine Evropskoj uniji.

Kako ocenjuje ruski list, verovatnoća usvajanja ovog nacrta sporazuma je mala, budući da je ovo najmanje deveti projekat ove vrste. Ukrajinska „formula mira“, razvijena 2022. godine, uključivala je 10 tačaka, od kojih se mnoge ne poklapaju sa novim nacrtom mirovnog ugovora.

Kineski mirovni plan je takođe uključivao tačke koje nisu unete u novi nacrt: poštovanje suvereniteta svih zemalja, napuštanje hladnoratovskog mentaliteta i ukidanje jednostranih sankcija koje ne rešavaju postojeće probleme već stvaraju nove. Međutim, navodi “Nova Gazeta”, sama činjenica njegovog pojavljivanja ukazuje da međunarodna zajednica i pojedine zemlje nastavljaju da ulažu napore da pronađu način da se rat okonča.

6 COMMENTS

  1. Пази да је споразум Турска писала, под Америчким условима Русија неће прихватити ни један споразум…Победничка страна диктира услове а не онај ко капитулира.

  2. Turci nemogu da budu gostitelji toga kad su u nato. Samo neutralna zemlja moze da bude to sto oni zele.

  3. Šta ono piše u sporazumu? Da nema mešanja u susedne zemlje. Pa šta Turska radi sve protiv Kurda u susednoj zemlji? Turska i moral. Danas ovako, sutra onako. Kako vetar duva.

  4. SRBIJA POLAKO ALI SIGURNO IDE U EU! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI MENJAJUĆI EVRE I DOLARE U RUBLJE I JUANE I TRAŽITI POSAO U rUSIJI I kINI I NARAVNO SEVERNOJ KOREJI. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. I SRBIJI JE NAJBOLJE DA PREĐE NA EVRO. ŠTO ĆE SE U BUDUNOSTI SIGURNO I DOGODITI.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here