commons.wikimedia
Američki lovac F-16 "Fajting Falkon" (Foto: Arhiva)

Turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan rekao je američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu da Turska očekuje da će SAD ispuniti obećanje o prodaji borbenih aviona F16 Ankari, objavio je danas Rojters, pozivajući se ne neimenovani izvor.

“Fidan je rekao da očekuje da će američka administracija i američki Kongres delovati u skladu sa duhom savezništva i da će ispuniti obećanja”, rekao je izvor agencije.

Dodaje se da je telefonski poziv usledio na zahtev američke strane, dan nakon što je Spoljnopolitički odbor turskog parlamenta odobrio kandidaturu Švedske za članstvo u NATO-u.

U saopštenju Stejt departmenta se ističe da su dvojica zvaničnika razgovarala o pristupanju Švedske NATO-u, sukobu Izraela i Hamasa i važnosti povećanja obima humanitarne pomoći koja se šalje u Gazu, međutim ne navode se detalji razgovora.

Očekuje se da će turski parlamentarci za nekoliko nedelja glasati i podržati kandidaturu Švedske, nakon čega bi predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan trebalo da potpiše tu odluku.

Švedska i Finska zatražile su prijem u NATO-u prošle godine, međutim Ankara je ratifikovala samo zahtev Finske.

Erdogan je u decembru sugerisao da će parlament odobriti zahtev Švedske samo ako američki Kongres dozvoli Turskoj kupovinu desetina borbenih aviona F-16 i rezervnih delova i ako drugi NATO saveznici, uključujući Kanadu, ukinu embargo na oružje Ankari.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here