EPA/STR
Turska vojska u Siriji

„Turska bi mogla ponovo da pokrene vojnu operaciju u Siriji ako se ne budu realizovali sporazumi sa Rusijom i SAD“, rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Turske Hami Aksoj.

– Nećemo izaći iz Sirije, dok zonu bezbednosti ne očistimo od terorista – istakao je on.

Aksoj je naglasio da se u područja koja su očišćena od militanata dobrovoljno vratilo oko 370.000 izbeglica.

Situacija u Siriji biće tema sastanka predsednika Rusije Vladimira Putina i Turske Redžepa Tajipa Erdogana, koji će se održati 8. januara u Istanbulu, zaključio je Aksoj.

Ranije je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao da Ankara može ponovo da pokrene vojnu operaciju „Izvor mira“, ukoliko SAD i Rusija ne povuku kurdske odrede na 30 kilometara od granice.

Zvanični predstavnik Ministarstva odbrane Rusije se oglasio povodom te izjave, rekavši da to protivreči rešavanju konflikta. On je istakao da Rusija poštuje odredbe memoranduma iz Sočija, koji je potpisan 22. oktobra.

Podsećamo, Putin i Erdogan su 22. oktobra potpisali memorandum o razumevanju u deset tačaka. U njemu se, između ostalog, govori da se od 12 časova 23. oktobra 2019. godine na sirijsku stranu sirijsko-turske granice, izvan zone turske operacije „Izvor mira“, uvode jedinice ruske vojne policije i sirijske pogranične službe, koje će patrolirati duž tursko-sirijske granice prema zapadu i istoku od oblasti u kojoj se izvodi operacija „Izvor mira“, osim grada Kamišlija.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime