commons.wikimedia/CRNAGORAMNE
Crnogorski vojnici

Tursko Ministarstvo odbrane postaće glavni donator Vojske Crne Gore (VCG) sa 16 miliona evra u sledećih pet godina.

Ta sredstva biće potrošena na izradu terenskih vozila za potrebe crnogorske vojske i obrazovanje kadrova u turskom vojnom školskom sistemu.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, za potrebe izrade terenskih vozila biće iskorišćeno oko 15,5 miliona evra, a nešto više od pola miliona je određeno za finansiranje obrazovanja crnogorskih kadrova u Turskoj.

“Turska kroz donaciju VCG istvoremeno jača svoje prisustvo na Balkanu i šalje političku i bezbednosnu poruku o prestižu i dobroj volji, a iz budžeta se pomaže turska industrija”, navodi se.

Taj portal dodaje da za sada nema preciznih informacija koja će vozila biti nabavljena ali ima indikatora da će to biti vozila turske fime BMC, koja je vodeći proizvođač borbenih i neborbenih vozila za turska ministarstva sile.

“Na listi proizvoda najprestižnije sredstvo ratne tehnike je tenk ‘altaj’, ali on nije predmet interesa VCG koja se odrekla tenkova”, navodi portal.

U tekstu se podseća da VCG koristi “uglavnom prestareli” park terenskih vozila porodica TAM i FAP iz osamdesetih godina prošlog veka.

Pomoć za vojno školstvo je novina, i u ovoj školskoj godini prvi put je jedan kadet iz Crne Gore krenuo na školovanje na Turskoj vojnoj akademiji u Ankari. Predviđeno je da na prvoj godini uči turski jezik, a zatim će četiri godine da studira na akademiji zajedno sa turskim kolegama.

4 COMMENTS

  1. Budi bog s nama.Pa Crnogorci kako vas nije sramota da vas Turčin naoružava,a proterali ste svoju braću Srbe iR Ruse.Sam vas bilo Crnogorci.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here