Kosovo online

Zbog nesposobnosti Saveta bezbednosti UN i drugih međunarodnih struktura da reše goruća pitanja, Turska predlaže da se formira nova međunarodna organizacija koju će činiti veliki broj država, izjavio je portparol predsednika Turske Fahretin Altun.

“Očigledno da Savet bezbednosti UN i druge strukture nisu u stanju da reše globalne probleme i čak su počele da ih vode u krizu. Potrebno je osnovati novu međunarodnu organizaciju. Turska priprema novu višedimenzionalnu strukturu koja uključuje mnogo igrača”, napisao je Altun u članku, posvećenom stogodišnjici osnivanja Turske Republike.

Prilikom formiranja nove međunarodne strukture, rekao je Altun, Turska će se voditi sloganom predsednika Redžepa Tajipa Erdogana: Svet je više od petorke.

Međutim, Rusija i dalje smatra da sistem Ujedinjenih nacija nema alternative, uprkos izvesnoj neefikasnosti u rešavanju niza pitanja na globalnom nivou, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. On je ukazao da je za turski predlog “u najmanju ruku potreban međunarodni konsenzus”.

– Da li je moguće odgovoriti u ovom teškom vremenu, u ovom teškom periodu kritičnih protivrečnosti i konceptualnih promena koje se dešavaju, pokazaće vreme – naglasio je Peskov.

2 COMMENTS

  1. Турска јесте велика и важна земља, али чини ми се да Ердогану ручна кочница повремено блокира…

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here