EPA-EFE
Kosovske bezbednosne snage

Ministar odbrane Turske Hulusi Akar poručio je, prilikom posete Prištini, da Turska i Kosovo imaju dobru saradnju, ne samo diplomatsku, već i vojnu. S tim u vezi, vojni analitičar Vlade Radulović, ističe da je Turska prednjači u naoružavanju Кosovskih bezbednosnih snaga, prenosi Sputnjik.

Prema njegovim rečima, nije tajna da Turska već godinama pomaže КBS i da zato nema iznenađenja u ovim rečima turskog ministra.

– Suštinski, Turska je jedan od strateških partnera Кosovskih bezbednosnih snaga gledano u tom segmentu pored Nemačke, Velike Britanije i Amerike. Turci su do sada u ovoj oblasti pokrivali dva segmenta, jedan u oblasti edukacije pripadnika КBS i drugi koji se ticao različitih donacija – navodi Radulović.

КBS su u proteklih nekoliko godina od Ankare nabavljale uglavnom laka oklopna vozila, 14 vojnih vozila tipa BMC Vuran 4k4. Vozila pružaju zaštitu od mina i “balističkih pretnji”, imaju prednju i zadnju kameru, sistem automatskog gašenja požara, funkciju centralnog podešavanja pritiska guma, opciju automatskog daljinskog upravljanja, klima-uređaje i blindirana su.

– Međutim oni su pored klasičnih vežbi u Turskoj imali i neke vrste obuka za vazduhoplovne inženjere zbog sistema odražavanja helikoptera lakših modela. Tako da su i u tom segmentu počeli školovanje i nekoliko oficira КBS je u Turskoj gde se školuju za vojne pilote. Dakle, završili su na turskoj vojnoj akademiji obuku tako da je i taj deo sada pokriven – navodi Radulović.

On, međutim, smatra da nešto drugo od pomenutog naoružanja mnogo više zanima Кosovo.

– Ima jedan interesantan sistem koji Turska primenjuje i to će vrlo verovatno biti što je urađeno slično sa BiH da Turska odredi određena sredstva od pola miliona ili milion evra, da ne spekulišem, za donaciju kao pomoć bilo u tehnici ili opremi ili obrazovanju kadrova КBS, ali im ne daju pare da to kupe, već taj novac ide direktno u turske firme koji za njih proizvedu namenjeno naoružanje i samo ga isporuče – objašnjava ovaj vojni analitičar.

– Suštinski, КBS će moći da nabavlja onoliko naoružanja koliko im NATO dozvoli. Кosovo u ovom trenutku nema baš veliku podršku za neko jače opremanje i to je i razlog što osim nekih jurišnih pušaka i snajpera plus nekoliko oklopnih vozila još nema teško naoružanje –  zaključuje Radulović.

3 COMMENTS

  1. Па кад српски министри Турцима певају на на увце, на турскем језику они су то схватили као позив да поново окупирају Србију.

  2. Zašto Srbija ne reaguje? Zašto Srbija ne poklanja oruzije Kurdima u Turskoj? Moramo da pruzimo pomoć Kurdima u Turskoj da dobiju svoju drzavu, pošto Turci isto tako rade kod nas.

  3. Turci kažu Balkan je bio naš 546 god i dalje imamo još važeče Tapije vlasništva jer pod uslovom mira predalismo vama ako ne budete mirni onda mi čemo Balkan daga povratimo pod našem prisustvu za samo 72 sati i uvesčemo mir pa vi razmislite.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here