Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu zapretio je da će Turska obustaviti Sporazum o readmisiji sa Evropskom unijom sve dok evropski blok ne ostvari svoje obećanje koje se tiče bezviznog režima turskim državljanima, prenosi grčki list „Katimerini“.

– Nećemo čekati pred vratima Evropske unije. Bilo je dogovoreno da Sporazum o readmisiji i bezvizni režim stupe na snagu istovremeno – kazao je Čavušoglu u intervjuu za tursku televiziju “Haber”.

Zvanična Ankara se složila da vraća migrante koje su ilegalno stigli na teritoriju Evropske unije, a da zauzvrat dobije bezvizni režim za državljane Turske.

Odnosi između Brisela i Ankare su sve zategnutiji u poslednjih nekoliko meseci. Određene članice EU optužuju Tursku za nepoštovanje evropskih vrednosti i standarda i zahtevaju prekid pregovora sa Ankarom.

S druge strane, odnosi između EU i Ankare dodatno su se pogoršali zbog prisustva turskih istraživačkih brodova u ekskluzivnoj ekonomskoj zoni oko Kipra.

Grčka i Kipar optužuju vlasti u Turskoj da narušavaju grčki i kiparski teritorijalni integritet i pomorsko pravo, te zahtevaju da Ankara hitno obustavi sve “provokativne aktivnosti” na istočnom Mediteranu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here