Al Džazira Balkans

Povećava se rizik od direktnog vojnog sukoba između turske i sirijske vojske na severu Sirije, gde su raspoređene turski vojnici, nakon što su Asadove snage granatirale područja u Idlibu u ponedeljak, kada su stradali i turski vojnici. Pored toga, više puta su granatirane i turske osmatračnice raspoređene u Idlibu i njegovoj okolini na osnovu političkih i vojnih dogovora postignutih s Rusijom.

Situacija postaje sve ozbiljnija zbog eskalacije tursko-rusko neslaganja oko prirode vojnog rešenja u Idlibu i budućnosti političkog rešenja širom Sirije. Takođe, Turska je čvrsto uverena u to da se Asadov režim ne bi usudio da preduzme bilo kakav vojni korak protiv turskih snaga bez ruskog pokrića ili tolerancije, piše Al Džazira Balkans.

Opasan zaokret

Turska vojska je raspoređena u 12 posmatračkih punktova u Idlibu i njegovoj okolini u selima Latakije, Hame i Alepa, u skladu sa sporazumom o deeskalaciji sa Rusijom i Iranom i sporazumima iz Astane i Sočija. Turske trupe su raspoređene i na područjima zauzetim nakon operacija Štit Eufrata, Grana masline i Izvor mira.

Turski posmatrači dešavanja ovakav razvoj događaja vide kao opasan zaokret u pravilima konfrontacije između moćnih vojnih aktera u kompleksnom području severne Sirije. Smatraju da se time otvaraju vrata za stvarnu mogućnost pretvaranja ovog pitanja u direktan i veliki sukob između Turske i sirijskog režima.

U tom kontekstu, turski stručnjak Džan Adžun veruje da su Asadove snage, uz rusko-iransku podršku, pokrenule prethodne vojne napade na Idlib s ciljem da ga okupiraju. U protekla tri meseca iz Idliba je raseljeno 700.000 Sirijaca.

Velika napetost između Rusije i Turske

– Radi svoje nacionalne bezbednosti i rešavanja humanitarnih kriza u regionu Turska je snažno odgovorila na napad Asadovih snaga na njene trupe. Ankara će pružiti vojnu podršku sirijskoj opoziciji s ciljem uspostavljanja jačih vojnih utvrđenja u Idlibu – rekao je Adžun za Al Džaziru.

– Turska, Rusija i Iran ne žele nikakvu međusobnu eskalaciju, ali je Ankara odlučna da preduzme dodatne vojne mere u Idlibu zbog njegovog strateškog značaja. Turska može ugroziti ruske interese u Siriji ako se za tim ukaže potreba – ističe Adžun.

Stručnjaci smatraju da Iran pokušava da iskoristi stvarnost koju iscrtavaju ruske vazdušne snage i Asadova vojska, bez direktnog iranskog pritiska na tursku stranu. Turska je Iranu preko potrebna u svetlu zagušujuće američke blokade Teherana i napetosti u lokalnim zajednicama u zemljama regionu zbog straha od iranske ekspanzije i dominacije na terenu.

Taha Odehoglu, politički analitičar iz Turske, smatra da su trenutna vojna dešavanja na sirijskoj sceni odraz velike napetosti u odnosu između Moskve i Ankare i da predstavljaju neku vrstu “tursko-ruskog pregovaranja na terenu” čime bi Ankara imala bolje adute u bilo kojim predstojećim pregovorima.

Odehoglu je za Al Džaziru istakao da je situacija u regionu (Idlib i periferija Alepa) došla u tešku fazu između ruske i turske strane, jer su dešavanja na terenu u proteklim danima pokazala da postoji sukob između rusko-turskih interesa u Siriji, kao i neslaganje vezano za formu uređenja tog regiona i njegove budućnosti.

On smatra da se region nalazi na pragu uspostavljanja novog okvira za tok pregovora u Astani između Ankare i Moskve, da Turska menja pravila sukoba i da neće tolerisati bilo kakve pokušaje sirijskog režima, pa čak i Rusije, da potkopa tursku ulogu na severozapadu Sirije.

4 COMMENTS

  1. Turska treba da uvidi da je nepozvana u Siriji i da tamo nista ne moze dobiti – ali moze kod kuce izgubiti svoj deo Kurdistana. Ne bi bilo lose da Kurdistan dobije svoju drzavu.

  2. … sukoba između turske vojske i snaga sirijskog režima …
    ILI snage turskog rezima ???
    Ili sirijska vojska ??
    ili snage srpskog rezima? Ili francuskog rezima?

  3. Turska, zapravo Erdogan, planira otimanje teritorije okolnim zemljama. Sultan želi naftu. Krenuo je sa pričom o zaštitnom pojasu i Kurdima kao prvi izgovor i sada osvaja sve više. I to je jasno svima, i dobio bi po nosu odavno, ali trenutno igra na ničijoj zemlji u geostrateškom sukobu Amerike i Rusije. Svim treba još malo. Videćemo ko će prvi (Rusi, Amerikanci) izračunati da im je preskup.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here