EPA-EFE
Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan

“Nije u pitanju polaganje prava na teritorije”, uverava predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

Ankara slanjem svojih trupa u severni Irak želi da se bori protiv terorizma i da obezbedi sopstvene granice, a ne da stekne nove teritorije, rekao je turski predsednik.

Cilj operacije Čelična kandža, koja je počela kasno u nedelju, bio je “osloboditi iračke zemlje od terorista i garantovati bezbednost naših granica“, rekao je Erdogan tokom sastanka parlamentarne grupe vladajuće AK Partije u sredu.

On je rekao da je Kurdistanska radnička partija (PKK) koristila severne iračke regione Metina, Zap i Avasin-Basjan, gde se odvija operacija, za pripremu napada na Tursku.

PKK, koju Ankara smatra terorističkom organizacijom, decenijama se bori protiv turskih snaga, težeći većoj autonomiji za kurdsko stanovništvo.

“Turska ne polaže pravo na teritorije“, istakao je predsednik i dodao da umesto toga “ulaže sve napore da doprinese jačanju svog teritorijalnog integriteta i političkog jedinstva kako bi naši susedi mogli da žive u bezbednosti i miru“.

– Nastavićemo tako da radimo. Delujemo sa istim ciljem u Siriji kao i u Iraku – insistirao je Erdogan.

Iračko ministarstvo spoljnih poslova u utorak je osudilo operaciju Ankare kao “kršenje njenog suvereniteta i svetosti zemlje“ zbog čega Turska ne izgleda kao dobar sused. Irak ne bi trebalo da bude “arena za sukobe i obračune za druge spoljne strane“, navodi ministarstvo.

Ministarstvo odbrane Turske saopštilo je ranije da je upad bio potreban kako bi se sprečio napad velikih razmera na tursku teritoriju koji pripremaju kurdske snage.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here