EPA/Tolga Bozoglu
Plaža u Turskoj

“Građanima koji planiraju da letuju u Turskoj preporučuje se da na ovaj put ne kreću bez polise zdravstvenog osiguranja koja pokriva i lečenje korone, ili potvrde RFZO, kako bi izbegli da lečenje u slučaju bolesti plaćaju iz svog džepa”, kaže direktor Jute Aleksandar Seničić.

On podseća da su moguća dva načina lečenja o trošku države domaćina- potvrda od RFZO koja mora da se verifikuje i u Turskoj, i polisa zdravstvenog osiguranja koja pokriva i troškove od koronavirusa koju izdaju tri osiguravajuće kuće u Srbiji – Dunav osiguranje, DDOR, Unika.

Bez tog osiguranja, u slučaju da se zarazi sa Covid-19, sam turista će iz svog džepa morati da plati lečenje.

Seničić ukazuje i da ako se neko zarazi i ima simptome koji ne zahtevaju bolničko lečenje, boraviće 14 dana u izolaciji u izdvojenom delu hotela gde je i inače uplaćen aranžman. Ukoliko bude neophodno bolničko lečenje, i u tom slučaju će troškove pokriti osiguravajuća kuća ukoliko putnik ima polisu.

– Upravo zbog toga važno je da putnici uvek pre puta uplate osiguranje u jednoj od tri osiguravajuće kuće koje u svojoj polisi imaju uključene troškove lečenja od koronavirusa, ili potvrdu od RFZO – kaže Seničić.

Mediji su danas preneli da su vlasti u Turskoj donele odluku da ubuduće ne snose troškove lečenja državljana Srbije obolelih od koronavirusa, što znači da svako ko nema uplaćeno socijalno zdravstveno osiguranje sam snosi troškove obaveznog karantina i lečenja u bolnici.

Tu odluku donela je u sredu vlada u Ankari.

“Prvobitnu odluku, donetu krajem prošlog meseca, da ćemo sve koji dođu lečiti besplatno ako se razbole doneli smo da bismo privukli turiste”, saopštila je vlada u Ankari.

Što se tiče letovanja u Egiptu, Seničić kaže da tamo država snosi sve troškove lečenja ako to bude neophodno, ali da agencije insistiraju na tome da putnici imaju polise, što je najsigurniji i najjeftiniji način budući da one pokrivaju i druge bolesti, a ne samo Covid-19.

3 COMMENTS

  1. Kako ih nije stid da javno priznaju da su odluku da ce Turska snositi sve troskove lecenja turista koji na letovanju obole od korone, doneli smisljeno samo da bi privukli turiste, a kada su mnogi turisti i unapred uplatili aranzmane i krenuli u Tursku, oni na pokvaren i neposten nacin ponistavaju tu odluku, zbog koje su mnogi odlucili da provedu odmor u Turskoj.Ovako se ne ponasaju ozbiljne turisticke zemlje, i ovo od Turske mnogi od nas u Srbiji nisu ocekivali. Nezavisno od ovoga, ja sam predlozio da gradjani Srbije, posebno hriscanski vernici pocnu da bojkotuju turski turizam, i odlazak u Tursku, zbog necivilizacijskog postupka pretvaranja najznacajnije hriscanske crkve svete Sofije u dzamiju. Iz ovog razloga ja i moja porodica smo ove godine, posle pet godina odustali od letovanja u Turskoj. Kamo srece kada bi svi u Srbiji i Evropi tako postupili, pa kad bi osetili na padu turizma, Erdoganu ne bi palo na pamet da pretvara crkve u dzamije

  2. Шта ће наши људи уопште тамо да им остављају новац а пљачкали су нас 500 година???

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here