pixabay.com
Foto: Ilustracija

Turska je pozvala na razgovor danskog ambasadora zbog izveštaja da će antiislamskom aktivisti Rasmusu Paludanu biti dozvoljeno da spali Kuran tokom serije protesta u Kopenhagenu.

Paludan, ekstremno desničarski aktivista koji ima i dansko i švedsko državljanstvo, razbesneo je Tursku organizovanjem protesta tokom koga je spalio Kuran u Švedskoj 21. januara, preneo je AP.

On je za švedski list “Aftonbladet” izjavio da će ponavljati protest ispred turske ambasade u Kopenhagenu svakog petka dok Švedska ne bude primljena u NATO.

U izveštajima se navodi da će prvo zapaliti Kuran ispred džamije u Kopenhagenu, a zatim održati demonstracije ispred turske i ruske ambasade, prenosi Tanjug.

Turska državna agencija Anadolija izvestila je da je danski ambasador pozvan u tursko Ministarstvo spoljnih poslova gde su turski zvaničnici “najoštrije osudili dozvolu datu ovom provokativnom činu koji jasno predstavlja zločin iz mržnje”.

Ambasadoru je rečeno da je stav Danske neprihvatljiv i da Turska očekuje da će dozvola biti ukinuta, prenela je Anadolija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here