Turska je zapretila da će pokrenuti vojnu akciju protiv sirijskih kurdskih Jedinica narodne zaštite (YPG) ako ne dođe do uspostavljanja sigurne zone na severu Sirije i ako se nastave pretnje po njenu sigurnost.   

Ministar inostranih poslova Turske Mevlut Čavušoglu izjavio je da će njegova zemlja izvesti vojnu operaciju istočno od reke Eufrat u Siriji ako se ne uspostavi planirana sigurna zona a pogranično područje ne očisti od terorista, kako ih je opisao.

Čavušoglu je time želeo da ukaže na kurdske borce u Siriji koji predstavljaju vojno krilo Patriotske unije Kurdistana (PUK), na koju Ankara gleda kao na terorističku organizaciju i produžetak Kurdistanske radničke partije (PKK) koju smatra terorističkom organizacijom.

Ministar je izjavio kako su razgovori sa SAD o sigurnoj zoni usporeni. Turska je obavestila Vašington da ne bi trebalo da koristiti borbe u pokrajini Idlib (severozapad Sirije) kao izgovor za zanemarivanje pitanja uspostavljanja predložene sigurne zone istočno od Eufrata.

Turska nagovestila akciju

Turska je ranije u više navrata nagoveštavala da će pokrenuti vojnu akciju protiv kurdskih militanata u Siriji na području istočno od Eufrata nakon što im je oduzela grad Afrin na severnoj periferiji Alepa tokom operacije “Grana masline“, koja je završena u proleće 2018.

Međutim, SAD su upozorile na posledice napada na kurdske jedinice koje su trenutno skoncentrisane u gradu Manbidž na istočnoj periferiji Alepa (zapadno od Eufrata). Takođe, ove jedinice kontrolišu velika područja istočno od reke Eufrat, a na tom području se nalaze i američke trupe.

Čavušoglu je istakao da je Turska razočarana jer nije sproveden dogovor koji je zemlja postigla pre godinu dana sa SAD o povlačenju jedinica YPG iz Manbidža. Upozorio je da će Ankara delovati jednostrano ako dođe do opstruisanja pregovora koji se tiču sigurne zone.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime