Turska je zapretila da će pokrenuti vojnu akciju protiv sirijskih kurdskih Jedinica narodne zaštite (YPG) ako ne dođe do uspostavljanja sigurne zone na severu Sirije i ako se nastave pretnje po njenu sigurnost.   

Ministar inostranih poslova Turske Mevlut Čavušoglu izjavio je da će njegova zemlja izvesti vojnu operaciju istočno od reke Eufrat u Siriji ako se ne uspostavi planirana sigurna zona a pogranično područje ne očisti od terorista, kako ih je opisao.

Čavušoglu je time želeo da ukaže na kurdske borce u Siriji koji predstavljaju vojno krilo Patriotske unije Kurdistana (PUK), na koju Ankara gleda kao na terorističku organizaciju i produžetak Kurdistanske radničke partije (PKK) koju smatra terorističkom organizacijom.

Ministar je izjavio kako su razgovori sa SAD o sigurnoj zoni usporeni. Turska je obavestila Vašington da ne bi trebalo da koristiti borbe u pokrajini Idlib (severozapad Sirije) kao izgovor za zanemarivanje pitanja uspostavljanja predložene sigurne zone istočno od Eufrata.

Turska nagovestila akciju

Turska je ranije u više navrata nagoveštavala da će pokrenuti vojnu akciju protiv kurdskih militanata u Siriji na području istočno od Eufrata nakon što im je oduzela grad Afrin na severnoj periferiji Alepa tokom operacije ”Grana masline”, koja je završena u proleće 2018.

Međutim, SAD su upozorile na posledice napada na kurdske jedinice koje su trenutno skoncentrisane u gradu Manbidž na istočnoj periferiji Alepa (zapadno od Eufrata). Takođe, ove jedinice kontrolišu velika područja istočno od reke Eufrat, a na tom području se nalaze i američke trupe.

Čavušoglu je istakao da je Turska razočarana jer nije sproveden dogovor koji je zemlja postigla pre godinu dana sa SAD o povlačenju jedinica YPG iz Manbidža. Upozorio je da će Ankara delovati jednostrano ako dođe do opstruisanja pregovora koji se tiču sigurne zone.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here