Turska vraća ambasadora u Švedsku

0

Posle izvinjenja premijera Švedske Fredrika Rajnfelda, Turci odlučili da vrate ambasadora
 

Ankara će, kako je potvrđeno u MIP-u, iduće sedmice vratiti svog ambasadora u Stokholm koji je bio povučen "na konsultacije" u znak protesta zbog usvajanja rezolucije početkom marta, tvrde lokalni mediji. Premijer Redžep Tajip Ergogan je odložio ranije ugovorenu posetu.

 

U međuvremenu, premijer Švedske Fredrik Rajnfelda se izvinio u ime svoje vlade i naglašeno podržao Tursku na putu ka Evropskoj uniji.

 

Spor iz 1915. godine

Turska i Jermenija se spore oko sudbine Jermena 1915. godine kada se raspadala Otomanska imperija. U Jerevanu tvrde da je tada ubijeno 1,5 miliona pripadnika tog naroda i da je to bio genocid. U Ankari to demantuju i kažu da su u tadašnjem građanskom ratu stradali svi, uključujući i Turke i pripadnike drugih naroda.

Taj potez u Ankari je ocenjen kao "veoma pozitivan" i posle toga odlučeno je da se ambasador iduće sedmice vrati u Stokholm.

 

Turska je u februaru povukla "na konsultacije" i svog ambasadora iz Vašingtona zbog pokretanja inicijative u Kongresu da se usvoji slična rezolucija i osudi genocid nad Jermenima.

 

U Ankari naglašavaju da bi usvajanje tog dokumenta imalo "teške posledice" za odnose strateških saveznika i nadaju se da će administracija Baraka Obame sprečiti njeno stavljanje na dnevni red Kongresa. Sve do tada turski ambasador biće "na konsultacijama" u Ankari.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here