“Turska brani muslimanski interes, ali za Kosovo je važno priznanje Izraela”

Kosovo online
0
Tanjug/AP

Profesor međunarodnog prava Afrim Hoti u izjavi za Kosovo Onlajn kaže da je očekivana reakcija Turske na otvaranje ambasade Kosova u Jerusalimu, ali da to ne treba da bude prepreka priznanju Kosova od strane drugih država.

– Stav Republike Turske je sasvim opravdan, s obzirom da su oni jedna od najvećih država koja brani muslimanske interese. Ali to ne bi trebalo da izazove veliki problem u pogledu geostrateške perspektive, jer je Kosovo mala država i nema velikog uticaja u ovom političkom procesu. Za Kosovo je veoma značajno priznanje koje je dobilo od Izraela – kaže Hoti.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Avdulah Hoti su sa predsednikom SAD Donaldom Trampom u Beloj kući potpisali sporazume o normalizaciji ekonomskih odnosa Beograda i Prištine. Jedna od tačaka na koju su se obavezale i Kosovo i Srbija je da će Kosovo pristati da primeni jednogodišnji moratorijum na podnošenje zahteva za članstvo u međunarodnim organizacijama. Dok će Srbija pristati na jednogodišnji moratorijum na svoju kampanju za povlačenje priznanja Kosova kao nezavisne države.

Hoti ukazuje da je Kosovo član međunarodnih organizacija koje su u njegovom interesu, uz napomenu da postoji interesovanje za članstvom i u drugim organizacijama ističući članstvo u EU.

– Ovaj period od godinu dana treba da iskoristimo u pravcu ekonomskog prosperiteta zemlje i u ispunjavanju kriterijuma za evropske integracije i ne mislim da je to dug period koji može imati neke posledice – smatra Hoti i dodaje da je ekonomski sporazum potpisan u Vašingtonu korak ka konačnom sveobuhvatnom sporazumu Kosova i Srbije i potvrđivanje državnosti Kosova.

– Ja ne očekujem da će sada biti priznanja, pošto sporazum ima samo ekonomski karakter i to je prvi korak ka političkom sporazumu. Tek nakon toga kada dve države priznaju jedna drugu možemo očekivati i podršku ostalih zemalja. Više od sto država je priznalo nezavisnost Kosova i veoma je bitno da Kosovo priznaju preostale evropske zemlje – zaključuje Hoti.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here