commons.wikimedia/HakanIST
Ambasador Turske u Austriji Ozan Čejhun

Ambasador Turske u Beču Ozan Čejhun oštro je kritikovao austrijsku vladu, navodeći da su ga uvredili „napadi“ austrijskih ministara, nakon što je izjavio da je Božić egoistična proslava.

Na bajramskom okupljanju turske dijaspore u Beču krajem maja, Čejhun je rekao da je „hrišćanski Božić egoistična proslava, kada se hrišćani povlače u četiri zida, a ne dele poklone kao što to čine muslimani za svoje praznike“.

Na to je ministarka integracije Suzana Rab pozvala ambasadora na razgovor i dala nalog da nadležna služba analizira skup na kojem je bio.

Ustanova za vere došla je do zaključka da je izjava ambasadora imala za cilj stvaranje razdora u društvu, ali da nije bila suprotna zakonu o islamu.

„Njihova kritika me je uvredila. U Turskoj niko ne bi postupao tako sa austrijskim ambasadorom“, rekao je Čejhun bečkom dnevniku „Prese“.

On je izrazio žaljenje što se austrijska vlada umešala u njegovo obraćanje turskim građanima. Čejhun je, takođe, kritikovao austrijske vlasti izbog nedavnih sukoba kurdskih demonstranata sa Turcima u Beču. Ambasador kaže da su mladi Turci bili provocirani od strane Kurda.

„Učesnici protesta provocirali su tursku decu. Tako je sve počelo“, tvrdi on.

Takođe dodaje da je na demonstracijama nošena i slika uhapšenog vođe Kurda Abdulaha Odžalana i zastava PKK, organizacije koja je, kao i njeni simboli, u zemljama EU zabranjena.

Što se tiče pozdrava „Sivih vukova“, ekstremno nacionalističke turske organizacije, koji su Turci pokazivali Kurdima prilikom protesta, ambasador je kazao da „Sivi vukovi“ nisu bili „tamo“, a to zna I policija, već da su to pojedini mladi pokazivali.

To što je zbog sukoba demonstranata i Kurda bio pozvan u Ministarstvo inostranih poslova Austrije, koje ga je pozvalo da ubuduće deluje umirujuće i prenelo značaj slobode okupljanja, Čejhan dovodi u vezu sa predstojećim izborima u Beču.

„Sve to ima mnogo veze sa izborima 11. oktobra“, poručio je on.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime