EPA/Mike Nelson
Predsednik Sirije Bašar al Asad

Predsednici Turske i SAD, Redžep Tajip Erdogan i Donald Tramp, potvrdili su, u telefonskom razgovoru, da će se sresti u Vašingtonu 13. novembra.

Turske vlasti su ranije imale sumnje u to da li je takav sastanak potreban zbog akcija koje je Vašington sprovodio u vezi sa Turskom. Mehmet Ali Guler, turski novinar i autor brojnih knjiga o Bliskom istoku, za Sputnjik kaže da je teško reći kakav može biti rezultat Erdoganove posete Americi.

– Stvar je u tome što Ankara mora da razume da put ka rešavanju pitanja Sirije, koji odgovara interesima Turske, ne ide kroz Vašington, već kroz Damask. Interesi Turske direktno su vezani za teritorijalni integritet i političko jedinstvo Sirije. Kada je postalo jasno da Asad ostaje na vlasti, uprava Partije pravde i razvoja je postavila zadatak da se na severu Sirije uspostavi koridor za Sirijsku slobodnu armiju umesto za kurdsku Partiju demokratskog saveza – rekao je Guler.

Po Gulerovom mišljenju, time što je potpisala sporazum o severu Sirije i sa SAD i sa Rusijom, Turska nastoji da stvori prostor za manevrisanje.

– Kao što je i poznato, u početku je Ankara potpisala sporazum sa SAD o prekidu vatre na 120 sati, zatim je potpisan memorandum sa Rusijom o prekidu operacija na 150 sati. Na kraju, umesto planirane zone bezbednosti dugačke 480 km, ona je uspela da formira zonu od svega 120 kilometara. U oblast od 360 kilometara, koja se nalazi s leve i s desne strane od teritorije na kojoj se sprovodi operacija „Izvor mira“, ušla je sirijska vladina vojska – objašnjava turski ekspert.

– Pretpostavljam da će u budućnosti Ankara težiti ka tome da potpiše drugi sporazum sa SAD da bi, koristeći povratak američke vojske u naftom bogate regione Sirije, proširila teritoriju za uspostavljanje kontrole Sirijske slobodne armije. Iako će vremenom, ukoliko se ne postigne dogovor sa sirijskim vlastima, ta situacija početi da radi protiv Turske. Zato Turska mora dati sve od sebe da ubedi vladajuću partiju da ne vodi pregovore sa Vašingtonom, već sa Damaskom – zaključio je Guler.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime