EPA/Focke Strangmann
Nemački tenk "Leopard 2"

Odluka o slanju tenkova “leopard” Kijevu znači da se Nemačka faktički uključuje u rat u Ukrajini, izjavio je za Sputnjik šef Centra za strateške studije o bezbednosti i odbrani na Univerzitetu u Istanbulu, penzionisani brigadni general Oružanih snaga Turske Fahri Erenel.

– Ti tenkovi su svojevrsni signal da Nemačka više ne insistira na mirovnim pregovorima. Berlin je, u suštini, potvrdio da je krenuo putem SAD i da je zapravo ušao u rat. Zemlje NATO, koje pružaju Ukrajini podršku isporukama oružja, prema međunarodnom humanitarnom pravu potpadaju pod definiciju agresora – konstatovao je Erenel.

On je podsetio da je Zapad prvo isporučivao Ukrajini lako naoružanje, zatim je počeo da je snabdeva raketnim sistemima srednjeg dometa, a sada, “pošto nisu postigli rezultat, počeli su da povećavaju kapacitete naoružanja i tehnike” koju šalju Kijevu.

– Užurbanost prilikom donošenja odluke o isporuci tenkova jer na Zapadu očekuju da Rusija proširi zonu vojne operacije – ocenio je stručnjak.

Kako je dodao, mirovne inicijative Turske su besmislene u očima SAD.

– Sjedinjene Države uopšte ne žele da se taj rat završi – njima je u interesu da se Rusija maksimalno oslabi – istakao je Erenel.

Ankara neće slati tenkove

Komentarišući apel Ukrajine Turskoj da joj isporuči tenkove “leopard 2” iz svojih zaliha, Erenel je rekao da je siguran da “Ankara neće slati tenkove”.

– Turska ih već koristi u okviru antiterorističkih operacija u Iraku i Siriji. Štaviše, taj potez bi zadao udarac neutralnoj poziciji koju Turska zauzima u ukrajinskoj krizi – istakao je on.

– Ukoliko se proces obuke za upotrebu tenkova “leopard 2” bude odvijao u normalnom režimu, onda će u Ukrajini biti spremni da ih koriste u vojnim dejstvima najranije za pet-šest meseci – zaključuje Erenel.

Ranije je Vlada Nemačke objavila da će Berlin poslati Kijevu 14 tenkova “leopard”. Pored toga, i drugi evropski partneri će isporučiti Kijevu tenkove “leopard 2”, jer Nemačka namerava da im izda dozvolu za izvoz.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here