EPA-EFE/WAEL HAMZEH
Ministar inostranih poslova Turske Mevlut Čavušoglu

Šef diplomatije Turske Mevlut Čavušoglu smatra da Francuska svojim akcijama u Libiji direktno pokušava da učvrsti uticaj Rusije u toj zemlji.

“Abu Dabi daje (generalu Halifi) Haftaru novac, a Francuska oružje. NATO vidi pretnju u Rusiji, ali Francuska, članica Alijanse, svojim akcijama pokušava da ojača uticaj i prisustvo Rusije u Libiji“, rekao je Čavušoglu na konferenciji za štampu, prenosi televizija NTV.

On je naglasio da Pariz “radi protiv odluke SB UN“ u procesu rešavanja libijskog konflikta i da “podržava pirate i pučiste” Haftara.

“Francuska kojom upravlja ili ne može da upravlja (Emanuel) Makron, na ovaj način radi samo u sopstvenim interesima. I upravo poziciju Francuske i Makrona treba kritikovati. Nadam se da će shvatiti da od napada na Tursku neće imati unutarpolitičku korist“, naglasio je Čavušoglu.

Turska, koja podržava protivnike Haftara – Vladu nacionalnog jedinstva Faiza Saradža sa sedište u Tripoliju, ranije je izašla sa tvrdnjom o učešću Rusije u libijskom konfliktu. Portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov, komentarišući ovu izjavu, naglasio je da se ruska vojska ne nalazi u Libiji i da Rusija nije dobila nikakve dokaze za ovu tvrdnje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here