Turski sud naložio da se ponovo uhapsi 19 oficira

0

Odluka suda usledila je nakon žalbe tužilaca na odluku o oslobađanju ovih lica, koja su iz pritvora do početka suđenja puštena u četvrtak

 

Među 11 oficira u aktivnoj službi i osam penzionisanih vojnih lica nalaze se i penzionisani general Cetin Dogan, nekadašnji zapovednik Prve armije, i general-potpukovnik Engin Alan, bivši zapovednik specijalnih snaga, preneo je Rojters.

Prvobitno hapšenje oficira u februaru, kada je privedeno oko 70 aktivnih i penzionisanih pripadnika moćnih turskih oružanih snaga, pojačalo je tenzije između sekularnog establišmenta u zemlji i vlade premijera Redžepa Tajipa Erdogana, čiji su koreni u političkom islamu.

Prema medijskim izveštajima, oficiri se terete da su 2003. godine, u okviru zavere pod nazivom "Malj", planirali da izvedu bombaški napad na jednu istorijsku džamiju, obore borbeni avion i okrive Grčku i da uhapse više stotina hiljada ljudi da bi se destabilizovala, a zatim i oborila vlada.

Vojska, koja se smatra čuvarem sekularnog sistema u Turskoj, poriče da je takva zavera postojala. Turske oružane snage su od 1960. godine tri puta oborile vladu, a 1997. su primorale prvu islamističku administraciju u zemlji da podnese ostavku.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here