wikipedia.org/Vitaly V. Kuzmin
Raketni sistem S-400

“Turska pokazuje interes i za drugo rusko oružje, pored raketnih sistema protivvazdušne odbrane S-400, koje je Ankara naručila u decembru 2017. godine”, izjavio je generalni direktor ruske kompanije za izvoz oružja “Rosoboroneksport” Aleksandar Mihejev.

On je rekao da je Turska zainteresovana i za druge ruske sisteme protivvazdušne odbrane, raznih dometa, kao i protivtenkovsko oružje i drugo naoružanje. Mihejev je istakao da Rusija i Turska sprovode nekoliko zajedničkih projekata u cilju razvijanja novih aviona i helikoptera i modula za oklopna vozila, kao i održavanja opreme koju je Moskva ranije prodala Ankari.

Generalni direktor “Rosoboroneksporta” naglasio je da su Rusija i Turska konstuktivnim dijalogom političkog vođstva dve zemlje uspele da osujete pokušaje stranih rivala da se umešaju u njihovu bilateralnu vojnu saradnju, javio je Sputnjik.

Mihejev je ranije reagovao na izveštaje o tome da bi Turska mogla biti zainteresovana za kupovinu ruskih aviona umesto američkih letjelica “F-35”, rekavši da je Moskva spremna da razgovara sa Ankarom o takvoj kupoprodaji.

Turska ima problema sa dobijanjem naručenih američkih aviona “F-35” otkako je potpisala ugovor sa Rusijom o kupovini “S-400”.

SAD se protive postignutom ugovoru između Rusije i Turske. Američke vlasti tvrde da bi ruski sistemi mogli da prikupljaju informacije o američkim avionima, što bi Moskvi otkrilo slabost američkih letelica.

Izvor:
Vestionline

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime