EPA/PATRICK SEEGER
Donald Tusk

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je da Evropska unija ne može da se složi sa logikom predsednika Trampa da se Rusije pozove u G7, rekavši da će pokušati da ubedi ostale lidere bloka da bi bilo bolje da pozovu Ukrajinu kao gosta na sledeći sastanak G7.

Tusk smatra da su se razlozi zbog kojih Rusiju ne treba pozivati na samite G8 samo povećali od 2014.

– Želeo bih da kažem prvo da su razlozi zbog kojih je Rusija prestala da dobija pozive 2014. godine još uvek aktuelni. Ali postoje i novi razlozi, na primer, provokacija Rusije u Azovskom moru – rekao je Tusk na konferenciji za novinare posvećenoj samitu G7 u Francuskoj.

– Danas ću pokušati da ubedim svoje sagovornike da je bolje da pozovemo Ukrajinu kao gosta, naravno, na sledeći sastanak G7 – dodao je on.

Govoreći na samitu G7, koji je u subotu počeo u francuskom Bijaricu, Tusk je upozorio da će samit biti „težak test jedinstva i solidarnosti“ među članovima bloka usred trgovinskih sukoba između zemalja. Tusk je rekao da takvi sukobi mogu potencijalno dodatno da erodiraju „već oslabljeno poverenje“ među nacijama i da je protekla godina pokazala da je zemljama „sve teže“ da pronađu zajednički jezik.

Ranije su, posle primedbe američkog predsednika Donalda Trampa da će „sigurno“ podržati povratak Rusije u G7 radi ponovnog uspostavljanja grupe nacija G8, „visoki zvaničnik“ u Briselu rekao novinarima da bi to bio „znak slabosti“.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here