Tutinac džihad vežbao kod Čečena

0

screenshot
Regrutovao bojovnike: Mirsad Omerović
 

Omerović je uhapšen, kako tvrde vlasti, pred odlazak u Siriju. Prethodno se gotovo svakodnevno u čečenskom klubu u Beču obučavao u borilačkim veštinama i rukovanju oružjem. On je uhapšen sa još 13 osoba, od kojih su pojedine već učestvovale u ratu u Siriji. Među njima je i Bečlija Suad R. (33), poreklom iz Bosne, koji se borio u redovima Al Nusre, a zbog operacije prepona vratio se u Austriju.

Kao što smo pisali, Omerović je propovedao pod imenom Ebu Tejma u Altun Alem džamiji u 2. bečkom okrugu. U sudskoj odluci navodi se da su vernici ove džamije, koja važi za centar salafista, na njegov nagovor redovno odlazili u Siriju kako bi učestvovali u džihadu protiv Asadovog režima u redovima grupacije Al Nusra. Pretežno mladi muslimani od 15 do 30 godina su bili žrtve propovedi tutinca.

Omerović je, prema austrijskom pravosuđu, imao kontakte sa Al Nursom i Islamskom državom i regrutovao je borce za ove terorističke organizacije svojim ekstremističkim video porukama na Ju tjubu. Do aprila ove godine 52 osobe koje su posećivale Altun Alem džamiju priključilo se Islamskoj državi. Osim toga, navodi se da su i 12 islamista iz Štajerske i Gornje Austrije bili pod uticajem Omerovića i održavali kontakt sa njim. Pravosudne vlasti polaze od toga da je Omerović gotovo sve ove islamiste radikalizovao i indoktrinirao, navodeći ih da odu u džihad.

Omerovićev advokat Lenart Binder tvrdi da njegov klijent nije kriv i da ni u jednoj propovedi nije rekao da neko treba da ide u džihad.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here