pixabay.com
Foto: Ilustracija

Nadzorno telo za bezbednost na radnom mestu tužilo je Ministarstvo zdravlja Viktorije zbog 58 prekršaja Zakona o zaštiti zdravlja na radu. Kako se navodi u tužbi ogranka organizacije WorkSafe, ovi prekršaji su 2020. doveli do smrtonosnog drugog talasa kovida u ovoj australijskoj državi.

Svaka optužba mogla bi rezultirati maksimalnom kaznom od 1,64 miliona dolara, što znači da se Ministarstvo zdravlja Viktorije suočava s potencijalnom finansijskom kaznom u ukupnom iznosu od više od 95 miliona dolara.

Tužba je usledila nakon 15 meseci istrage, a povodom širenja virusa korona iz hotelskog karantina u lokalnu zajednicu Melburna i Viktorije.

Ročište za podnošenje krivičnih prijava u Okružnom sudu u Melburnu zakazano je za 22. oktobar. Sedamnaest optužbi, prema članu 21, odnosi se na propuste u obezbeđivanju i održavanju, koliko je to razumno izvodljivo, radnog okruženja koje je bezbedno i bez rizika po zdravlje zaposlenih.

Ostalih 41 prekršaj, prema članu 23, odnose se na neuspelo obezbeđivanje uslova da osobe koje nisu zaposlene ne budu izložene rizicima po njihovo zdravlje i bezbednost, a koji proističu iz obavljanja tog posla.

U periodu od marta do jula 2020, Ministarstvo zdravlja Viktorije bilo je odgovorno za nadzor i koordinaciju Operacije “Soterija”, prvog viktorijanskog programa hotelskog karantina.

Drugi talas kovida prošle godine imao je za rezultat više od 18.000 novih zaraza, 800 smrtnih slučajeva i stroge mere zaključavanja u trajanju od 112 dana.

WorkSafe Victoria navodi da je Ministarstvo prekršilo odredbe Zakona o zaštiti zdravlja na radnom mestu, time što nije postavilo stručnjake za sprečavanje i kontrolu zaraze u hotelima koje je koristilo kao karantin za povratnike iz inostranstva.

Takođe se navodi da nije bila obezbeđena obuka za radnike obezbeđenja, kako bi se sprečilo prenošenje zaraze, kao i da oni nisu dobili pismena uputstva za upotrebu lične zaštitne opreme.

WorkSafe navodi i da su zaposleni u Ministarstvu zdravlja, ovlašćeni službenici viktorijanske vlade ili zaposleni u obezbeđenju, bili izloženi riziku od ozbiljne bolesti ili smrti od kovida, putem zaražavanja od inficiranog putnika, druge osobe koja radi u hotelima ili zbog kontaminiranih površina.

Karantin dva puta revidiran

WorkSafe je istakao da je istraga o programu hotelskog katantina bila složena, da je bilo neophodno da se pregleda desetine hiljada dokumenata i obavi više intervjua sa svedocima tokom 15 meseci.

Pored toga, pregledan je i materijal iz prošlogodišnje sudske istrage, koji je doveo do revizije programa hotelskog karantina koji je ponovo počeo s radom u decembru 2020.
Program je ponovo obnovljen u aprilu, nakon što su radnici u hotelskom karantinu u februaru se zarazili britanskim sojem virusa od putnika iz inostranstva, što je uzrokovalo petodnevno zatvaranje cele države.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here