Tužilac hapsi da sačuva fotelju

0

Reuters
Hapšenja u BiH
 

Hapšenje desetorice Srba u ponedeljak na području Zvornika, Bijeljine i Ugljevika zbog ratnih zločina je šesta akcija pripadnika SIPA u ovom mesecu.

Masakri u fioci

– Uhapse tamo neke Bošnjake koji su odgovorni za pojedinačne slučajeve i misle da tako prave balans. Naravno da to ne priznajemo. Do sada nije rešen nijedan od desetine težih slučajeva kao što su "Atif Dudaković", "Sijekovac", "Mrkonjić Grad", "Dobrovoljačka ulica", "Tuzlanska kolona", stradanje Srba u Sarajevu i Srebrenici do 1995. – kaže predsednik Organizacije porodica poginulih boraca i nestalih civila RS Nedeljko Mitrović.

Uhapšeni su Goran Maksimović, Ljiljan Mitrović, Radivoje Đorđić, Slavko Perić, Mile Vujović, Vukašin Drašković, Gojko Stevanović, Cvjetko Popadić, Rajo Lazarević i Mićo Manojlović.

Oni se terete da su 14. jula 1992. godine počinili ratni zločin nad bošnjačkim civilima na širem području sela Lokanj, u opštini Zvornik.

Dobro obavešten sagovornik "Vesti" iz pravosudnih krugova tvrdi da je pozadina stalnih hapšenja osumnjičenih za ratne zločine u proteklom periodu drugačija od one kakva se želi predstaviti.

– Ključna ličnost u celoj priči je tužilac Goran Salihović. On se već mesecima suočava s mogućnošću da napusti funkciju na kojoj se nalazi i zato sada želi da po svaku cenu popravi rezultate, pa naređuje hapšenja gde god je to moguće.

Otuda imamo hiperprodukciju hapšenja u poslednje vreme. Ali, verujte, ne namerava glavni tužilac da se pozabavi krupnim ribama jer bi se onda našao u drugoj vrsti problema s kojim bi ga suočila sarajevska politička čaršija – kaže naš sagovornik.

Zajedničko za sva hapšenja jeste da izazivaju reakcije u sredinama odakle dolaze uhapšeni i da postoje pretnje protestima do kojih još nije došlo. Podsetimo, ranije ovog meseca u Jajcu uhapšeni su braća Umrislav, Luka i Mato Jozić zbog sumnje da su kao pripadnici HOS-a 1992. godine počinili ratni zločin nad srpskim civilima u selu Pećina.

Pre nekoliko dana u Goraždu je uhapšen H. Dž. zbog zločina nad Srbima. U jutarnjim satima, 8. decembra na Ilidži je uhapšen Zaim Laličić, zbog zločina nad Srbima 1992. i 1993. godine u Hrasnici nedaleko od Sarajeva. U decembru je uhapšena i grupa od desetorice Srba iz Višegrada i Prijedora zbog sumnje da su učestvovali u zločinu nad Bošnjacima iz voza Beograd-Bar, o čemu su "Vesti" tada pisale. Na samom početku meseca, u Bosanskoj Krupi uhapšeni su Jadranko Šaran, Samir Šabić, Zijad Kadić i Fahrudin Hadžiosmanagić Tadžić koji se terete da su počinili ratni zločin nad Srbima i to nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma 1995.

U srpskim udruženjima proisteklim iz rata nisu zadovoljni razvojem događaja, a naročito s porukama glavnog tužioca BiH Gorana Salihovića koji je rekao da su u ovoj godini podignute optužnice protiv stotinu lica, što je najbolji rezultat u istoriji. Hapšenja počinilaca ne mogu da im zamažu oči. Istovremeno, to što se hapse osumnjičeni na svim stranama shvataju kao pokušaj relativizacije.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here