U sklopu projekta “Rastem za pozorište” Amatersko pozorište “Janićije Popović” koje radi u sklopu Doma kulture u Gračanici u subotu nastavlja snimanje dokumentarno-igranog serijala o tajnama ove grane umetnosti.

Prvi film – “Bonton u pozorištu” svečano je predstavljen publici pre nepunih pet dana i odmah izazvao nepodeljene simpatije stručne javnosti i publike zato što su mališani, članovi ovog pozorišta svojim vršnjacima, ali i onim malo starijima, predočili kako se treba ponašati u pozorištu tokom, ali i pre i posle predstave.

Planirano je da ova mlada dramska trupa u prvoj sezoni snimi ukupno pet tv emisija.

Druga epizoda čije snimanje počinje u subotu posvećena je pozorišnom lutkarstvu zbog čega će mladi umetnici iz Gračanice posetiti Niško lutkarsko pozorište i razgovarati sa scenografima, lutkarima i kostimografima.

Amatersko pozorište „Janićije Popović“ je osnovano 1968. godine, a nakon rata obnovilo je rad 2002. godine predstavom „Kod zlatnog vola“ Miladina Ševrlića u režiji Srećka Todorovića s kojom je na „Jugoslovenskom festivalu“ u Subotici, osvojila drugo mesto, a Slaviša Jovanović je proglašen za najboljeg glumca.

Pozorište je odigralo više od 30 premijera i 500 repriza i obišlo celu bivšu Jugoslaviju, gde je učestvovalo na svim pozorišnim festivalima gde je osvajalo brojne nagrade i priznanja.

Danas ipak aktivno radi samo dečija sekcija koja je osnovana 1994, ali je zbog kasnijih dešavanja na prostoru Kosmeta obnovila rad tek 2014. godine.

Ipak, cilj se nije promenio: okupljanje dečaka i devojčica iz centralnog Kosova koji će na kvalitetan način provoditi slobodno vreme, razvijati talente i učiti se timskom radu.

Kroz čudesan svet dečijeg pozorišta gde je sve dozvoljeno, prošao je veliki broj dece. Neki od njih danas su uspešni ljudi, što predstavlja izuzetan uspeh.

Dečija sekcija trenutno broji 50 aktivnih članova podeljenih u dve starosne grupe. Sa njima rade Srećko Todorović dugogodišnji glumac i reditelj AP „Janićije Popović“, Snežana Aleksić i Aleksandar Gudžić.

Od osnivanja dečije sekcije do danas ostvareno je 17 premijernih izvođenja, od čega 12 u poslednjih devet godina.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here